Eddig öt sepsiszentgyörgyi nőgyógyász hozta nyilvánosságra koronavírus-teszt eredményét: hárman közölték, hogy megfertőződtek, ketten pedig azt, hogy a tesztjük negatív.

Emlékeztetünk, hogy amikor a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat, újszülött osztályait és a szülőszobát vasárnap karanténba helyezték, a hatóságok azt közölték, hogy öt koronavírus-teszt eredménye lett pozitív. Azóta országszinten hírzárlatot rendelt el a kormány, helyi/megyei szintű adatokat nem közölnek, így nem tudni pontosan jelenleg hivatalosan hány koronavírus fertőzött van Háromszéken!

Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor megyei tanácselnök azóta több alkalommal nyilvánosan és elmondásuk szerint személyesen is arra kérték a sepsiszentgyörgyi kórház koronavírus fertőzésben érintett alkalmazottait, hogy hozzák nyilvánosságra a koronavírus-tesztjük eredményét a járványügyi feltárás segítése érdekében, valamint azért, hogy eloszlassák az emberek félelmét, és helyreállítsák a megyei kórház iránti bizalmat.

A felkérésre eddig öt orvos válaszolt: András Pál, Kese Réka és Antal Álmos nőgyógyászok közölték, hogy koronavírussal diagnosztizálták őket. Legutóbbi híradásunk óta Antal Álmos hozta nyilvánosságra, hogy pozitív a tesztje. A sajtónak elmondta, önhibáján kívül fertőződött meg, hiszen decemberben volt utoljára szabadságon.

Antal Álmos
Antal Álmos nőgyógyász | Fotó: Székelyhon

„A harcmezőn sérültem meg, nem jelentettem járványtani kockázatot, hiszen szilveszter óta nem voltam szabadságon, nem hagytam el az országot, azóta folyamatosan dolgoztam, védőmaszkot viseltem. A lelkiismeretem tiszta”- mondta a hatvan éves orvos a We Radio-nak. Antal Álmost a kórházban kezelik, abban bízik legyőzi a betegséget. Szerda estig sikertelenül próbáltuk elérni.

A három fertőzött orvoson kívül még két nőgyógyász hozta nyilvánosságra a teszteredményét: Carmen Stoica és Toma Áron. Mindkettőjük eredménye negatív, tizennégy napig lakhelyi elkülönítésben vannak. A járványtani feltárás még mindig folyamatban van.

Antal Árpád polgármester ugyanakkor bírálta a központosított információközlést, amely fékezi a gyors és hatékony intézkedések meghozatalát, hiszen éppen azokat hagyták ki a döntéshozatalból, akiknek van terepismeretük, és ismerik a közösséget.