Hétfőn újabb négy kórházi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, miután vasárnap már egy nőgyógyászról bebizonyosodott, hogy Covid 19 vírussal fertőzött. Az újabb pozitív eredmények miatt kiterjesztik a járványügyi vizsgálatot, amelynek célja, hogy azonosítsák azok körét, akikkel a fertőzöttek kapcsolatba kerülhettek. Antal Árpád polgármester Facebook oldalán arról számolt be, hogy hétfőn este megérkezett további 18 teszteredmény azok közül, amit vasárnap vettek a sepsiszentgyörgyi kórház személyzetétől: 14 negatív és 4 esetben azonban kimutatták a COVID-19 vírust. Így összesen 5 bizonyított eset van a megyei kórháznál.

Amint arról beszámoltunk vasárnap este húsz tesztet küldtek vissza, melyet a a kórház szülészet-nőgyógyászat, újszülöttosztály és szülőszoba osztályain karanténba helyezett egészségügyi személyzetnél végeztek el, azok közül mindegyik negatív volt. Az egészségügyi személyzet mindaddig karanténban marad, amíg minden személyt megvizsgálnak. „Sajnos bekövetkezett az, amitől mindannyian tartottunk”- írja bejegyzésében a polgármester.

Szintén hétfőn este tájékoztatott a vírushelyzetről a háromszéki prefektúra is, amely azonban nem tájékoztat az újabb koronavírus fertőzöttekről, mindössze annyit közölnek, hogy Kovászna megyében 34 személy van intézményes karanténban és további 1697 személy lakhelyi elkülönítésben, egészségügyi megfigyelés alatt. A lakhelyi elkülönítésben levők száma vasárnap óta 330 fővel emelkedett.

Koronavírus
Illusztráció: maszol.ro

A prefektúra szerint a hatóságok egy nap alatt 1001 karanténban vagy otthoni elkülönítésben levő személyt ellenőriztek le. Négy személyt értek tetten, hogy nem tartották be az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, őket egyenként kétezer lejre bírságolták. A közleményben arról is tájékoztatnak, hogy újabb bűnvádi eljárás indult a betegségek leküzdéséért folytatott harc akadályozása miatt, így Kovászna megyében már két ilyen eljárás van folyamatban, egyik az első háromszéki fertőzött, a Kovászna városi asszony, a másik pedig a sepsiszentgyörgyi nőgyógyász.