A sepsiszentgyörgyi kórházban terhesgondozáson résztvevő összes háromszéki kismama koronavírus tesztelését kérik a prefektustól. Az erről szóló beadványt Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester fogalmazta meg Iulian Constantin Todor prefektus fele.

A háromszéki és sepsiszentgyörgyi elöljárók rámutatnak: a szükségállapot ideje alatt a prefektusnak van van kizárólagos jogköre eljárni ezért mint a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnökét arra kérik: azonnali hatállyal rendelje el a sepsiszentgyörgyi terhesgondozáson résztvevő, összes háromszéki kismama tesztelését, akik a megyei kórházban az igazolt fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülhettek. „Nagyon fontos lépésnek tartjuk, hogy kezeljék prioritásként ezeket a mintavételeket, akárcsak a kórház alkalmazottainak letesztelését, ugyanis nem engedhetjük meg, hogy a megyei sürgősségi kórház fertőző gócponttá váljon már a járvány kezdetén”, írja közös beadványában Tamás Sándor és Antal Árpád.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kedd esti online sajtótájékoztatóján rámutatott: eddig a kórház szakszemélyzetét sikerült letesztelni, de ott vannak a páciensek is, akik aggódnak az esetleges fertőzöttségük miatt. „Egy császármetszés előtt álló asszony hozzám fordult segítségért és információért”, mondta megyei tanácselnök, aki szerint nyilván ez így nincs rendben, mivel gondot jelent, hogy március 22-től a kormány teljes hírzárlatot rendelt el, így a szükségállapot ideje alatt a prefektusnak van kizárólagos jogköre éppen ezért felkérik őt a nagyobb körű szűrés elrendelésére.

Hozzátette, arra kérte fel a sepsiszentgyörgyi kórház menedzserét, hogy szervezzék meg azt, hogy minden vizsgálat, kezelés és szakellátás alatt lévő beteget értesítsenek, arról, hogy mi fog történni.

Tamás Sándor beszámolt arról is, hogy sms-ben kért a karantén alá került kórházi osztályok minden orvosát, hogy akiknek a koronavírus tesztje pozitív lett, vállalják nevüket a nyilvánosság előtt, mert másképp nincs mód pontosan tudni, hogy kinek milyen az eredménye. Cikkünk megjelenésének időpontjáig Dr. András Pál és Dr. Kese Réka nőgyógyászok fedték fel Facebook bejegyzésben, hogy koronavírussal fertőzöttek, illetve Dr. Toma Áron nőgyógyász közölte azt, hogy az ő koronavírus tesztje negatív, tehát ő nem fertőzött.

András Pál
Dr. András Pál Facebook bejegyzése

„Most az a cél, hogy eloszlassuk az emberek félelmeit és helyreállítsuk a sepsiszentgyörgyi kórház iránti bizalmat, mert eddig is, ezután is rászorulunk az egészségügyi ellátásra és a becsületesen dolgozó szakszemélyzetre”, összegzett Tamás Sándor.

Lélegeztető gépeket és koronavírus teszteket vásárolnak Háromszéken

A Kovászna megyei tanácselnök kedd esti online sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a megyei önkormányzat az alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi kórház számára 2 millió lejt különített el, hogy újabb lélegeztető gépeket és a koronavírus helyben tesztelését lehetővé tevő berendezést (PCR) vásárolhasson. Ezt még kiegészítik a háromszéki cégek és civil szervezetek adományai.

András Nagy Róbert kórház menedzser már múlt héten árajánlatokat kért a szükséges berendezések megvásárlására, azonosították a helyszínt is ahova fel lehet szerelni egy koronavírus tesztelő berendezést és egy egész laboratóriumot.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere (balról) | Fotó: Kovács Zsolt

„Azon vagyunk, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház működése, ellátottsága megfelelő legyen, hogy az egészségügyi személyzet arra koncentrálhasson, ami a feladata: a gyógyításra. Az elszabadult indulatok nem tesznek jót senkinek. Higgadtságra van szükség, és arra, hogy értékeljük annak a közel ezer embernek a munkáját, akik a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban nap mint nap veszélyeztetve saját és családjaik életét, élesben küzdenek a járvány terjedése ellen”, nyilatkozta Tamás Sándor, aki így összegzett: „Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, ilyenkor tanultuk meg: bármekkora is a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk. Arra kérek mindenkit, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és az összefogás útját járjuk”.