Kovászna megye oltásra jogosult azaz 12 év fölötti lakosságának alig 31,34 százaléka minősül védettnek, ez nem sok, állapította meg Ráduly István. A háromszéki prefektus sajtótájékoztatón vonta meg a koronavírus elleni oltáskampány eddigi mérlegét. Elmondta, hogy 2021-ben Kovászna megyében 40.815 személy kapta meg a második oltást a többdózisú vakcinákból, illetve további 14.854 személy vette fel az egydózisú Johnson&Johnson védőoltást, és 5301-re tehető azok száma, akik a hivatalos adatok alapján az elmúlt év utolsó 180 napjában, fertőzés által nyertek természetes immunitást. Ez azt jelenti, hogy tavaly év végén 60.970 személy minősült védettnek és ez a szám idén nem módosult jelentősen.

Halász Csilla
Koronavírus elleni oltás | Fotó: Kocsis B János

Kovászna megye prefektusa Ausztráliát hozta fel jó példának, amelyre a Djokovic-botrány ráirányította a figyelmet. Ennek kapcsán szembesülhettünk, hogy ahol szigorúan betartják a szabályokat, ott eredmény is van, vélekedett Ráduly István. Hozzátette: a 25 milliós Ausztráliában a koronavírus járvány kezdete óta kevesebb mint 2900 haláleset történt. „Ez azt jelenti, hogy egy Kovászna megyével egyenlő lakosságú tartományra ott 30 halott jutna, míg nálunk van 600, azaz húszszor annyi”, mondta a kormánybiztos, aki szerint a sikeres ausztráliai járványkezeléshez sokat tett hozzá, hogy az emberek fegyelmezettek, szolidárisak és betartják a hatóságok által meghirdetett óvatossági szabályokat. „Figyeljünk egymásra, hogy gátat vessünk a vírus közösségi terjedésének, és tartsuk 600 alatt a halottak számát”, fogalmazta meg Ráduly István.

A háromszéki prefektus abban bízik, hogy a héten beüzemelt állapotfelmérő központok tehermentesítik a kórházakat a nyomás alól és a pozitív koronavírus-teszteredménnyel rendelkező páciensek a családorvosok javaslatára ingyenes szakorvosi állapotfelmérést kérhetnek és azonnali ellátásban részesülhetnek, valamint költségmentes koronavírus elleni gyógyszereket írhatnak fel számukra.