Sepsiszentgyörgy polgármestere kedden arra kérte a megyei sürgősségi kórház koronavírussal diagnosztizált orvosait, hogy fedjék fel kilétüket és ezzel járuljanak hozzá, hogy azok akik az elmúlt időszakban kapcsolatba kerültek velük lakhelyi elkülönítésbe vonulhassanak. Cikkünk közlésének időpontjáig az öt bizonyítottan fertőzött orvos közül az egyik nőgyógyász, Dr. András Pál fedte fel érintettségét Facebook bejegyzésében.

Frissítés 1: Egy újabb sepsiszentgyörgyi nőgyógyász, Dr. Kese Réka is Facebookon hozta nyilvánosságra, hogy koronavírussal fertőzött. Az öt fertőzött orvos közül Ő volt az első, akiről kiderült, hogy elkapta a Covid 19 vírust. Alább közzétesszük az orvosnő Facebook bejegyzését!

A sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztálya 5 fertőzött orvosának ügye nagy felháborodást keltett a lakosság körében, a közösségi oldalakon rengetegen bírálják az érintett orvosokat és a hatóságokat is, amiért nem hozzák nyilvánosságra a neveket. Bár az érintettek nevei közszájon forognak, a hatóságok és a sajtó sem hozhatja azt nyilvánosságra. Ugyanakkor jelentősen hátráltatja a járványügyi eljárást, hogy arra kérik a lakosságot, hogy ha kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel vonuljanak önkéntes elkülönítésbe és értesítsék erről a hatóságokat, ám eközben nem közlik, hogy kik ők.

Antal Árpád kedden Facebook bejegyzésében arra kérte a sepsiszentgyörgyi kórház koronavírus fertőzött orvosait, hogy vállalják a nevüket a nyilvánosság előtt. „Őszintén remélem, hogy ezt mielőbb megteszik, annak érdekében, hogy eloszlassuk az emberek félelmeit és helyreállítsuk a közösség bizalmát. Azt gondolom, hogy ez lenne most részükről a helyes és felelős magatartás”, mutat rá a polgármester. Hozzáteszi: a járvány megfékezéséhez tényekre van szükség, pontos és világos tényekre. Rámutat: „nem bűnbakot keresünk, hanem azt szeretnénk, hogy aki kapcsolatba került a fertőzött személyekkel, tudja védeni a szüleit, gyermekeit, munkatársait. Rendes körülmények között nem kérnék ilyet, és nem kérném nyilvánosan, de most rendkívüli helyzet van, s mindenkinek elsősorban a közösség biztonsága és egészsége kell a legfontosabb legyen!”, írja Antal Árpád.

Az egyik fertőzött orvos felfedte kilétét!

A polgármester felhívására válaszolva cikkünk megjelenéséig az egyik sepsiszentgyörgyi nőgyógyász, Dr. András Pál fedte fel kilétét.

András Pál
Dr. András Pál Facebook bejegyzése

Facebook oldalán – az ismerőseire korlátozott keddi bejegyzésében – így ír: „A vasárnap este levett minták eredményeit tegnap késő délután kaptuk kézhez: az enyém POZITÍV, a páromé NEGATÍV. Nagy valószínűséggel a múlt hét folyamán fertőződtem a kórház nőgyógyászati osztályán. (Az epidemiológiai ankét folyamatban ). Enyhe lázon túl, semmi egyéb tünetem nincs. Reggel óta értesítem azokat a személyeket, akikkel az utóbbi 14 napban kontaktusba kerültem. Megkérem, akit nem sikerült elérnem, 14 napig maradjon házi karanténban és amennyiben valamilyen tünetet észlel (láz, köhögés, stb.) hívja a DSP -t és kérje tesztelését. Ha bárki úgy érzi, hogy kérdése van állok rendelkezésükre. A fejleményekkel kapcsolatban folyamatos tájékoztatást adok”, fogalmaz Dr. András Pál.

Dr. Kese Réka nőgyógyász így számol be fertőzöttségéről:

Antal Árpád: ha a hatóságok nem kommunikálnak baj lesz belőle!

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád keddi online sajtótájékoztatóján is beszélt a kórházban kialakult helyzetről. Rámutatott, hogy válság idején a legfontosabb a pontos, hiteles és friss hatósági információ, mert ha a hatóságok nem kommunikálnak nagyobb baj lesz belőle, a hírek ugyanis terjednek. Antal Árpád kifejtette: ő polgármesterként nem teheti meg, hogy neveket hoz nyilvánosságra, azt kizárólag azok tehetik meg, akik érintettek a helyzetben. Hozzátette, ha ő abba a helyzetbe kerül, hogy pozitív lesz a koronavírus tesztje, akkor kiáll az emberek elé és elmondja, mert ez a felelős magatartás.

A polgármester véleménye szerint úgy lehetne megfordítani a sepsiszentgyörgyi kórház ügyében kialakult közhangulatot, ha az érintettek vállalják nevüket, esetleg naponta beszámolnak Facebookon, a rádióban, sajtóban arról, hogy milyen tüneteik vannak, milyen az egészségi állapotuk majd arról is, hogy meggyógyultak és hazatértek. Az embereknek ugyanis megnyugtató lehet, ha hiteles forrásból, az érintett orvosok tapasztalatai és beszámolói alapján ismernék meg, hogy hogyan zajlik le a koronavírus fertőzés folyamata, javasolja Antal Árpád, aki szerint mindehhez nyitottságra van szükség.