A koronavírus nem tűnt el csak a korlátozások szűntek meg, hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatón András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere rámutatott: a járványügyi korlátozások megszüntetése után nincs olyan általános jellegű szabályozás, ami rendelkezne arról milyen biztonsági intézkedéseket kell alkalmazzanak. Minden kórház maga kell kitalálja és alkalmazza a korlátozások utáni szabályokat.

Fertőzöttek állnak sorba más betegekkel!

A sepsiszentgyörgyi egészségügyi intézmény vezetősége úgy döntött, hogy a kórházban és a járóbeteg rendelőben is kötelezik a védőmaszk viselését, hogy egyrészt megóvják a bennfekvő betegek és az egészségügyi személyzetet és a látogatók körében is csökkentsék a fertőződés kockázatát. András Nagy Róbert arról számolt be, hogy jelenleg is 15 koronavírus fertőzöttet ápolnak a sepsiszentgyörgyi kórházban, közülük 3-an vannak az intenzív terápiás osztályon kritikus állapotban és az elmúlt egy hét alatt 4 személy hunyt el koronavírus fertőzés miatt.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A korlátozások március 8-i megszüntetését követően több alkalommal is találkoztak olyan esettel a sepsiszentgyörgyi poliklinikán, hogy pozitív teszttel rendelkező koronavírus fertőzöttek más betegekkel együtt, védőmaszk viselése nélkül, sorban álltak a rendelők előtt, hívta fel a figyelmet az igazgató. Arra szólított fel, hogy ha már nincs is szabályozás a fertőzöttek elkülönítésére vonatkozóan, de felelős magatartására lenne szükség úgy az egészségügyi személyzet, mind a kórházban és a poliklinikán lévő többi beteg védelme érdekében.

Újraszervezik a sepsiszentgyörgyi kórházat

András Nagy Róbert szerint a betegágyak számát mindig a kórházban bennfekvő koronavírus fertőzöttek számához igazítják, ugyanakkor április 1-től a beutaláskor a PCR tesztelésről áttérnek a gyorstesztre, és a járóbeteg rendelőn keresztül küldőpapírral utalják be a kórházba a betegeket. A kórházigazgató szerint a beutalásoknál az lesz a legfontosabb szempont, hogy a betegnek mennyire sürgős az orvosi beavatkozása, így előnybe részesítik azokat, akik esetében a halasztás az állapotuk súlyosbodását okozhatja.