A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház mellett, jövő héttől indítják be azt az orvosi kiértékelő központot, amely a sürgősségi osztályról kívánja levenni a terhet azáltal, hogy az otthon lábadozó fertőzöttek ellátását biztosítja, számolt be szerdai sajtótájékoztatón András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi, megyei kórház igazgatója szerint a járóbeteg-ellátó központban 4 infektológus szakorvos és egy belgyógyász teljesít szolgálatot és azokat az enyhe vagy közepes súlyosságú koronavírus fertőzötteket fogadják, akiket egyrészt a háziorvosok küldenek vagy a mentőszolgálaton keresztül érkeznek pozitív PCR tesztel.

Az orvosi-kiértékelő központba érkező koronavírus fertőzöttek állapotát átfogó vizsgálat során mérik fel és felírják számukra a megfelelő kezelést, magyarázta az igazgató. Hozzátette: a fertőzöttek a kórház járóbeteg-ellátó központján keresztül kaphatják meg az antivirális gyógyszereket például a Favipiravirt vagy pedig a monoklonális antitest injekciót, amelynek beadása után néhány órán át orvosi felügyeletet is biztosítanak az érintett páciensnek. Ugyanakkor a szakorvos a beteg állapota alapján dönthet úgy is, hogy a kórházba utalja a fertőzöttet.

András Nagy Róbert rámutatott: ezeket az orvosi szolgáltatásokat eddig a kórházak sürgősségi osztályain látták el, most külön központokat hoznak létre, hogy levegyék a terhet a sürgősségekről, amelyek így a többi beteggel tudnak foglalkozni. Az orvosi-kiértékelő központok működését egy keddi egészségügyi miniszteri rendelet értelmében az egészségbiztosító pénztár finanszírozza egy szerződés kiegészítés által, mondta a sepsiszentgyörgyi kórházigazgató.