Kovászna megyében egy nap alatt kettővel emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek száma. Az Országos Stratégiai Kommunikációs Csoport szerdai tájékoztatása szerint Kovászna megyében 57 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban szerdán 24 fertőzöttet és 14 fertőzés gyanús személyt kezeltek. Egy személy kritikus állapotban fekszik az intenzív terápiás osztályon és további két személy intubálásra szorul, számolt be András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerdai online sajtótájékoztatón elmondta: a kritikus állapotban lévő betegek 65 év fölöttiek és valamilyen társult betegségben is szenvednek. Ugyanakkor egy haláleset is történt, az elhalálozott személy koronavírus teszt eredményét várják, hogy kiderüljön koronavírus fertőzés társult-e a szívbetegségéhez. A sepsiszentgyörgyi kórházból a fertőzés megjelenése óta tíz Covid-19 beteget engedtek ki gyógyultan, tette hozzá.

Mint arról beszámoltunk a Stratégiai Kommunikációs Csoport által a megyére közölt adatok és a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt koronavírus fertőzöttek száma azért nem azonos mert egyrészt nem minden fertőzöttet kezelnek a kórházban, ugyanis a tünetmentes betegek, amennyiben otthonukban meg tudják oldani elkülönítésüket, nem szükséges kórházba vonuljanak. Másrészt vannak olyan betegek, akik háromszéki személyazonossági igazolvánnyal rendelkeznek ám más megyében kezelik őket, ám az országos statisztikákban Kovászna megyénél jelennek meg.

kórházi műtét
Fotó: Máthé Csaba
Harmadjára szervezik át a sepsiszentgyörgyi kórházat!

András Nagy Róbert elmondta: újabb átszervezésre van szükség amiatt, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház a brassói kórház kisegítőjévé vált. Mint arról beszámoltunk ez az újabb státus azt jelenti, hogy továbbra is Sepsiszentgyörgyön látnak el minden háromszéki fertőzöttet vagy fertőzés gyanús személyt ám Brassóból Sepsiszentgyörgyre küldik azokat a koronavírus fertőzötteket vagy fertőzés gyanús személyeket is, akik valamilyen más betegségük miatt műtétre szorulnak. Cserébe a nem koronavírus fertőzött vagy gyanús személyeket, akik valamilyen műtétre szorulnak a brassói vagy kézdivásárhelyi kórházban fogják kezelni.

András Nagy Róbert emlékeztetett, hogy a járvány elején még egyfajta berendezkedéssel készültek a fertőzött betegekre, majd amikor a szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztályokon megjelent a fertőzés, teljesen át kellett alakítaniuk az osztályokat. Most következik a harmadik átalakítás, hiszen ha a sepsiszentgyörgyi kórház sebészetén műtik valamilyen társult betegség miatt a koronavírus fertőzött háromszékieket és brassóiakat, akkor külön helységeket kell kialakítani és személyzetet kell rendelni ehhez.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató sajtótájékoztatón kifejtette: észszerű a mostani berendezkedés, hogy Sepsiszentgyörgyön csak a koronavírus fertőzött vagy gyanús betegeket műtik valamilyen társult betegséggel és a „tiszta” betegeket más kórházakban látják el. Ugyanakkor sérelmezte, hogy a háromszéki prefektus és a közegészségügyi igazgatóság vezetője éppen az érintett kórház vezetőségét nem vonta be, amikor az új státusukról döntöttek. András Nagy Róbert szerint mivel a brassói kórház háttérintézményeként működnek újabb átszervezést és megfelelő személyzetet igényel, ezért ajánlatos lett volna előre bevonni őket is, ne pedig a hátuk mögött dönteni.

András Nagy Róbert szerint szerdán elkészül a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak közti együttműködési szerződés, amely leszögezi a részleteket és azt, hogy pontosan milyen betegeket és milyen formában küldenek egymáshoz az érintett kórházak. Az igazgató korábban lapunknak rámutatott: hosszú távon is lehet hozadéka a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak együttműködésének, hiszen ebben az időszakban szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki, amit a későbbiekben a betegek érdekében tovább lehet folytatni és fejleszteni.