Az egészségügyi minisztérium meghallotta az elégedetlenek hangját és újraosztotta a koronavírusos betegek ellátását végző és az őket kisegítő kórházakat. Az erről szóló rendelet kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ennek értelmében a sepsiszentgyörgyi kórházban látják el a háromszéki koronavírus fertőzötteket, illetve Sepsiszentgyörgyön végzik el a brassói koronavírus fertőzöttek társult betegségeinek műtéteit is. Ezáltal kikerült a koronavírus kezelő kórházak köréből a kézdivásárhelyi kórház, amely így megmarad tisztának.

A Sláger Rádió érdeklődésére András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere elmondta: az új besorolás ésszerűbb mint a korábbi volt, bár az osztályok berendezkedését ismét újra kell szervezni. Következik, hogy a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak protokollumot kössenek, amelyben leszögezik az együttműködésük részleteit.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

Az elképzelés az, hogy Brassóból Sepsiszentgyörgyre küldenek minden olyan koronavírus fertőzött beteget, akit valamilyen más betegsége miatt műteni kell, cserében a „tiszta” vagyis koronavírus mentes háromszéki betegeket Brassóban látják el. A nem COVID-19 fertőzött betegek ellátását részben a kézdivásárhelyi kórház is meg tudja oldani, olyan esetekben amelyekre kiterjed a kompetenciája.

András Nagy Róbert szerint hosszú távon is lehet hozadéka a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházak együttműködésének, hiszen ebben az időszakban szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki, amit a későbbiekben a betegek érdekében tovább lehet folytatni és fejleszteni.