Bűnügyi eljárást indított a rendőrség két Kovászna városi személy ellen, a ragályos betegségek leküzdésének akadályozása miatt, tájékoztat a háromszéki prefektúra. Ők ketten voltak az első koronavírus-fertőzöttek Háromszéken, miután március 8-án hazaérkeztek Olaszországból lakhelyi elkülönítésben voltak, ám azt nem tartották be.

Sajtóértesülések szerint hazatérésük után egy napig jöttek-mentek, a szülők bementek a munkahelyükre, a gyerekük az iskolába. A szülők esetében visszaigazolták a fertőzést, azóta őket a kolozsvári járványkórházban kezelik.

A prefektúra arra kéri a lakosságot, segítsék a hatóságok – a rendőrség, a közegészségügyi igazgatóság – munkáját, hogy tudják felgöngyölíteni az ügyet és tisztázzák a bűnügy elkövetésének körülményeit, azt hogy a kovásznai fertőzött házaspár kikkel került kapcsolatba.

Péntekre már négyre emelkedett a kovásznai fertőzöttek száma, ugyanis egy 16 lány és egy 77 éves asszony esetében igazolták vissza a laboratóriumi vizsgálatok a vírus jelenlétét. A 16 éves lány egy korábban koronavírussal diagnosztizált személy kontaktja, a 77 éves asszony pedig egy Olaszországból hazatért családdal került érintkezésbe. A péntek délutáni adatok szerint Kovászna megyében öt személy van intézményes karanténban, 250 személy pedig lakhelyi elkülönítésben.