Antal Árpád megfellebbezi a háromszéki prefektus összesen 10.000 lejes zászló büntetését, de a koronavírus által okozott helyzetben nem tekinti prioritásnak ezzel foglalkozni. A sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki, online sajtótájékoztatóján az egy nappal korábbi büntetése kapcsán kifejtette: szomorú, hogy Iulian Constantin Todor háromszéki prefektusnak van arra ideje, hogy ilyen időkben magyar zászlókat számoljon a városban! Ez szerint minden más probléma meg van oldva Kovászna megyében, tette fel a kérdést Antal Árpád.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

A polgármester szerint a háromszéki prefektus Sepsiszentgyörgy főterén 32 magyar zászlót számolt össze március 15-én, és azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem helyezett ki ugyanennyi román zászlót is, ezért 5000 lejes büntétést szabott ki. Emellett összeszámolta a város utcáin, a lámpaoszlopokra kihelyezett kokárdákat és piros-fehér-zöld színű szíveket – amik nem magyar zászlók – és úgy ítélte meg, hogy ezek mellé is egyforma arányban ki kellett volna helyezni a román zászlót, ezért egy másik 5000 lejes büntetést is kiszabott.

Antal Árpád azt is sérelmezi, hogy a prefektusnak volt ideje koronavírus járvány idején magyar zászlót számolni, de a büntető jegyzőkönyvet hibásan állította ki, azon a polgármester adatai tévesen szerepelnek. Hozzátette: mindezeket összevetve a polgármester jogi útra tereli az ügyet.

Iulian Constantin Todor
Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk, Iulian Constantin Todor prefektus a kormányhivatal honlapján nyilvánosságra hozott személyes hangvételű közleményében egyenesen felelőtlennek nevezi a sepsiszentgyörgyi elöljárót, amiért a koronavírus járvány idején sem biztosítja az ország törvényeinek betartását a csendes és békés együttélést a megye minden lakója számára. Kifejti, hogy miközben világjárvánnyal küzdünk, a hatóságok a láthatatlan ellenség, a COVID-19 vírus leállításával foglalkoznak, addig Sepsiszentgyörgy polgármestere újra megszegte a törvényt és a magyarság ünnepén a városban nem tűzött ki minden magyar zászló mellé egy románt lobogót is.

Antal Árpád csütörtöki, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Kovászna megyei prefektus nem fogta fel, hogy a koronavírus az ellenség, nem pedig a magyarok!

Kovászna megye prefektusa tavaly decemberben foglalta el hivatalát, és beiktatásakor a különböző etnikumú közösségek közti béke és kölcsönös tisztelet fontosságát hangsúlyozta. „A többségnek meg kell értenie és tisztelnie kell a kisebbséget, biztosítani kell számukra az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk kifejezéséhez való jogot, az egyenlőség és a nem diszkriminálás elve alapján többi román állampolgárral szemben” – nyilatkozta akkor Todor.