A Kovászna megyei prefektúra idén is összesen tízezer lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért a magyar nemzeti ünnepre magyar zászlókkal, illetve piros-fehér-zöld színű szívekkel díszítették fel a várost.

Antal Árpád polgármester szerdán kapta meg a kormányhivatal büntető jegyzőkönyvét, amelyet Cosmin Boricean liberális párti alprefektus írt alá. Akárcsak az elmúlt két évben – amikor hasonló büntetést róttak ki Sepsiszentgyörgy polgármesterére – idén is két kihágást állapított meg a prefektúra. Egyrészt a zászlótörvényre hivatkozva szabtak ki 5000 lejes bírságot, mivel a városközpont lámpaoszlopaira kitűzött 32 darab magyar zászló mellé nem helyeztek el román lobogókat is. A másik 5000 lejes bírságot a piros-fehér-zöld színű, szív alakú szimbólumok használata miatt kapta Antal Árpád.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Az idei zászlóbírság is várható volt, hiszen Cosmin Boricean alprefektus már március 15-én úgy nyilatkozott, hogy Sepsiszentgyörgyön a szűk körű ünnepléseken a járványügyi előírásokat ugyan betartották, de a „zászlók problémája továbbra is fennáll”, ezért „elemzik”, hogy betartották-e a zászlótörvényt. Az „elemzés” során arra jutottak, hogy idén is büntetés jár a magyar nemzeti szimbólumok használatáért.

Mint ismert Kovászna megyében a prefektúrát átmenetileg a két alprefektus – a liberális párti Cosmin Boricean és az USR-PLUS által kinevezett Dulányi-Balogh Szilárd – vezeti, mivel az RMDSZ által nevesített Ráduly István uzoni polgármestert még nem nevezték ki kormánybiztosnak.

Antal Árpád az újabb zászlós büntetés kapcsán leszögezte: idén is megfellebbezi a prefektúra büntető jegyzőkönyvét. „Ha évente tízezer lejbe kerül, hogy szimbólumainkat használhassuk, akkor minden évben kifizetem a bírságot”, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki szerint sérelmezte, hogy „nem akarják megérteni, hogy a piros-fehér-zöld nem a magyar államiságot hanem a magyar közösséget fejezi ki”, vagyis nem a magyar állam zászlaját tűzték ki hanem a magyar nemzet szimbólumát.

Március 15
Fotó: Klárik Lóránd Photographer

Bár a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”, a Kovászna megyei prefektúra azzal érvel, hogy a jogszabály szellemében minden magyar zászló mellé ki kell tenni egy románt. Antal Árpád az elmúlt években is megfellebbezte a prefektúra zászlós büntetéseit ám a bíróságokon felemás ítéletek születtek, egyes igazságszolgáltatási szinteken elfogadták a polgármester érvelését másik szinten a prefektúrának adtak igazat.