Az új háromszéki prefektus kiemelt figyelmet fordít a kisebbségek jogainak betartására. Hétfőn délelőtt iktatták be hivatalába Iulian-Constantin Todor prefektust, akit Traian Băsescu pártja a Népi Mozgalom Párt (PMP) javaslatára nevezett ki a liberális kormány. Az új prefektus hétfői beiktatásán kifejtette: Kovászna megyében multikulturális térség, ezért az állami intézmények meg kell találják a módját a kulturális és spirituális értékek támogatásának és kifejezésének.

„A méltóságnak, egymás tiszteletének és a békés együttélésnek kell érvényesülnie szociális, multi etnikus és multikulturális területeken. A többségnek meg kell értenie és tisztelnie kell a kisebbséget, biztosítani kell számukra az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk kifejezéséhez való jogot, az egyenlőség és a diszkriminációmentesség elve alapján többi román állampolgárral szemben”, fejtette ki Iulian-Constantin Todor.

Iulian-Constantin Todor
Iulian-Constantin Todor prefektus eskületétel közben (jobbra a második) | Fotó: Kovács Blanka

Az új Kovászna megyei kormánybiztos leszögezte: tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a háromszéki önkormányzatok és dekoncentrált intézmények betartsák az ország alkotmányát, törvényeit a kormány határozatait. „Garantálni szeretném a kormányprogram megvalósulását annak érdekében, hogy Kovászna megye gazdaágilag fejlődjön, a lakosság számára biztosítani tudjuk a jólétet és biztonságot”, nyilatkozta Iulian-Constantin Todor.

Az új háromszéki prefektus Iulian-Constantin Todor 59 éves és pénzügyi szakember. Korábban a bodzafordulói adóhivatal vezetője volt, az utóbbi időben pedig a sepsiszentgyörgyi kincstár igazgatójaként dolgozott. Iulian-Constantin Todor a 2014-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) által hivatalba helyezett Sebastian Cucut váltja a prefektusi tisztségben.