A piros-fehér-zöld kokárdák, zászlók és szívek a romániai magyar közösség magyar nemzethez való tartozását tanúsítják és a magyar közösségnek joga van megtorlás nélkül használni nemzeti szimbólumait. Románia az egyetlen állam, ahol a sajátos nemzeti színeiket, ünnepek alkalmával megjelenítő magyarokat büntetik, hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő szerdán a képviselőház plánumában elmondott politikai nyilatkozatában.

A háromszéki politikus rámutatott: „Március 15-e, a magyarság nemzeti ünnepe minden évben lehetőséget kínál arra, hogy egyes megyék prefektúrái megbírságolják azokat a polgármestereket, akik a magyar nemzet szimbólumaival, piros-fehér-zöld színű zászlókkal, kokárdákkal és szívekkel díszítik a városokat. A Kovászna és Hargita megyei prefektúrák a korábbi évekhez hasonlóan, idén is 10.000 lejre büntették a sepsiszentgyörgyi– és 5.000 lejre a székelyudvarhelyi polgármestereket, arra hivatkozva, hogy megsértették a román zászló kitűzéséről szóló 75/1994-es törvényt, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlóit csak a román nemzeti zászlóval együtt lehet kitűzni”, mondta politikai nyilatkozatában Miklós Zoltán.

A piros-fehér-zöld színek a magyar közösséget képviselik bárhol éljenek a világban!

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő felhívta a figyelmet, hogy március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörését ünnepeljük, ez az esemény fordulópont volt a nemzet életében, ezáltal az egész magyar nemzet ünnepe! A megemlékező események során a magyar közösség a nemzet szimbólumait használja a világ minden táján. A piros, fehér és zöld színek az etnikai identitás kifejezésének módját jelentik és a magyar közösséget képviselik, bárhol is éljenek a világban, tehát nem a Magyar Állam hivatalos zászlói, azok minden állami tartalmat nélkülöznek.

„Mindezt figyelembe véve nem beszélhetünk törvénysértésről! Éppen ellenkezőleg, a Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény helyes alkalmazása – amelynek Románia is részese -, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van megőrizni identitásuk alapvető elemeit. A keretegyezmény értelmében a magyar közösségnek teljes mértékben joga van használni nemzeti szimbólumait. Felhívom a figyelmet, hogy Románia az egyetlen állam, ahol a sajátos nemzeti színeiket ünnepek alkalmával megjelenítő magyarokat büntetik”, mondta a képviselőház plénumában Miklós Zoltán.

Képviselőház plénuma
Képviselőház plénuma
Primitív és romboló gesztus a prefektúrák büntetései

A háromszéki RMDSZ képviselő leszögezte: a prefektúrák által kiszabott, ismételt bírságok indokolatlanok, és nem tesznek mást, mint megzavarják a két közösség közti békés együttélést. „Ráadásul primitív és romboló gesztus a prefektúrák részéről a büntetés, amely ellentmond Románia államelnöke és miniszterelnöke által idén március 15-e alkalmából megfogalmazott üzeneteinek is. A prefektusok és alprefektusok agresszív viszonyulása jelentősen hozzájárult a nacionalista hangok felerősödéséhez, amely egy mélyen nacionalista politikai párt Románia parlamentjébe való bejutásában csúcsosodott ki. A békés együttélés a nemzeti ünnepeink kölcsönös tiszteletben tartását feltételezi a nemzeti szimbólumok szabad és korlátlan használata révén.”, hangzott el Miklós Zoltán szerdai politikai nyilatkozatában.

Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő

Egyértelművé kell tenni a zászlótörvényt, hogy szabadon használhassuk jelképeinket!

Miklós Zoltán RMDSZ képviselő rámutatott: „a hatályos zászlótörvény egyértelműsítésére van szükség ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük az indokolatlan büntetéseket”. Magyarázata szerint fel kell oldni az ellentmondást, ami a zászlótörvény és annak alkalmazási mutatója között van.

A zászlótörvény kimondja, hogy »idegen államok zászlaját csak kivételes alkalmakkor, csak a román trikolórral együtt szabad kitűzni», ezzel szemben a törvény alkalmazási módszertana az 1157/2001 számú kormányhatározat és annak utólagos módosításai által leszögezi: «azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket«.

„Világossá kell tennünk, hogy a romániai magyar közösség által a piros-fehér-zöld színű lobogó, kokárda, szalag és egyéb díszek használata nem egy „idegen állam” szimbóluma, hanem a magyar nemzet saját jelképe, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek!”, összegezte Miklós Zoltán.