A sepsiszentgyörgyi önkormányzat készül a legrosszabb forgatókönyvre is, ha koronavírus terjedése miatt további szigorítások lépnek életbe, jelentette be Antal Árpád. A város polgármestere szerint felkészültek arra, hogy az egyedülálló időseknek biztosítják az étel szállítást de a helyi vállalkozókat is támogatni fogják a az erre vonatkozó kormányintézkedésekkel összehangolva. Az elöljáró szerint nem kell pánikolni, ám komolyan kell venni a koronavírus-veszélyt és fel kell készülni a további szigorító hatósági intézkedésekre.

Fertőtlenítik a köztereket és erre kérik a vállalkozókat is!

Antal Árpád elmondta: tanulmányozta a medium.com oldalon közzétett tanulmány amelyben pontokba foglalják, hogy a politikusok és közösségi vezetők milyen döntéseket és mikor kell meghozzanak a koronavírus terjedése kapcsán, hogy lehető legkisebbre csökkentsék a károkat. Időt kell nyerni ezért fontos, hogy a fertőzés terjedésének folyamatát minél hosszabb időre kinyújtsák, hiszen ha rövid idő alatt sokan megbetegednek, nem jut mindenki minőségi egészségügyi ellátásához, mondta a polgármester.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester bejelenti újabb jelöltségét | Fotó: Kovács Zsolt

Bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi készenléti bizottság több döntést is hozott, amivel csökkentik a fertőzés terjedésének lehetőségét. Amikor az időjárás engedi mossák a város útjait és járdáit, illetve a Tega köztisztasági vállalat a sepsiszentgyörgyi kórház szakembereinek segítségével fertőtleníti a város közterein lévő bútorzatot, padokat, buszmegállókat és játszótereket. A Multitrans közszállítási vállalat pedig egy szakcégre bízta az autóbuszok fertőtlenítését és mindezt rendszeresítik. Antal Árpád arra kéri a boltokat és taxi-társaságokat, hogy kiemelten figyeljenek a higiéniára és fertőtlenítsenek.

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgyön már bezártak minden kulturális és szabadidős létesítményt, bölcsődéket és idősek otthonát, a tanintézetek pedig az országos rendelkezés értelmében zárva tartanak.

Antal Árpád elmondta: a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kormánytájékoztatót lefordították magyar nyelvre is és összesen 2000 plakátot helyeznek ki a tömbházak bejáratainál. Az önkormányzat arra is készül, hogy ha a koronavírus fertőzés elhúzódik, akkor le kell mondani az április végére tervezett Szent György Napokat is. Tárgyalásokat folytatnak a tervezett fellépőkkel, hogy ha elmarad az idei városnapok, akkor a jövő évi kiadáskor tartsák meg az idén elmaradó produkciókat.

A koronavírusos esetek száma növekszik, még a folyamat elején vagyunk!

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken szerdán azonosítottak egy 53 éves Kovászna városi asszonyt, aki férjével Olaszországban sízett és ott megfertőződött. Értesülések szerint a hölgy egy közintézmény alkalmazottja és miután hazatért Olaszországból egy ideig még bejárt a munkahelyére, mielőtt házi vesztegzárba vonult. A Kovászna megyei egészségügyi hatóságok próbálják beazonosítani azokat akikkel kapcsolatba került, hogy kivizsgálhassák és felügyelet alá helyezhessék őket.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester és a sepsiszentgyörgyi városháza madártávlatból | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban 40 – 45 ezer ember érkezett Romániába Olaszországból, ahol a járvány európai gócpontja van. Mivel tanulmányok szerint a fertőzöttek száma kétnaponta megduplázódik, ezért a fertőzés terjedése kapcsán számolni kell azzal, hogy még a folyamat elején vagyunk, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem kell pánikolni mivel az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatos lesz, de figyelni kell kivel találkoznak és arra, hogy gyakran mossanak kezet. Sepsiszentgyörgyön jelenleg 23-an vannak otthoni elkülönítésben és egy személy van intézményes karanténban.