A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint elővigyázatossági intézkedésként, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében március 22-ig Sepsiszentgyörgyön bezárják a kulturális intézményeket, a sport és szabadidős létesítményeket, bölcsődéket, és kérik az egyházaktól, hogy korlátozzák a nagyobb csoportok belépését az általuk szervezett eseményekre.

A helyi készenléti bizottság határozata értelmében bezárt a Tamási Áron Színház, Cimborák Bábszínház, M Studio, Andrei Mureșanu Színház, Háromszék Táncegyüttes, Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi is. Továbbá a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Székely Nemzeti Múzeum, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és a az Erdélyi Művészeti Központ is.

Sepsiszentgyörgy főtere
Séta a főtéren | Fotó: Kovács Zsolt

Nincs nyitva a városi uszoda, a sugásfürdői kezelőközpont és a Sugás Spa és a Sepsi Aréna melletti fedett műjégpálya sem. A tanügyi intézményekben már szünetel az oktatás, így a városban működő bölcsődék sem fogadják a gyermekeket. A sürgősségi intézkedések között szerepel a Zathurecky Berta Idősek Otthonába való idegen személyek belépésének korlátozása és a nappali tevékenységek felfüggesztése.

A korlátozó intézkedések miatt felfüggesztik jegyeladást az idei Szent György-napok kulturális hetének előadásaira, mivel számolnak azzal is, hogy nem lehet megtartani az idei városnapokat.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kérte a kormánytól a kedvezményes adófizetés március 31-ei határidejének meghosszabbítását, hogy a következő időszakban ne alakuljanak ki nagy sorok a Közpénzügyi Igazgatóságon, illetve szorgalmazzák az online adófizetést.