Nyolc évnyi pereskedés és a mindvégig igazságtalannak tartott ítéletek elől, Magyarországra való menekülés után hazatérhet Markó Attila. A korábbi háromszéki RMDSZ parlamenti képviselőt, az Országos Restituciós Bizottság volt tagját az utolsó perében is felmentették, így hazatérhet magyarországi meneküléséből.

A hírt Markó Attila csütörtökön tette közzé közösségi oldalán. Felidézi: „2014 november 20-a óta eltelt közel nyolc és fél év alatt öt vádemelés történt, ezek közül három perben felmentettek, kettőben az ügyészség ejtette a vádat. További 32 teljesen azonos kártérítési ügyben az ügyészség megszűntette az eljárást az első jogerős felmentés után. Itt ér véget ez a történet… Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a támogatást, biztatást! Találkozunk Otthon!”, írja Facebook bejegyzésében az egykori háromszéki parlamenti képviselő. Hozzáteszi, hogy szeretne ügyéről sajtótájékoztatót tartani, reményei szerint Sepsiszentgyörgyön.

A Mikó-üggyel indult Markó Attila meghurcolása

Mint ismert Markó Attilát, az RMDSZ korábbi háromszéki parlamenti képviselőjét, az Országos Restituciós Bizottság egykori tagjaként, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium református egyháznak való visszaszolgáltatása miatt 2014-ben ítélték börtönre. Ugyanakkor a bíróság visszaállamosította a sepsiszentgyörgyi iskola épületét. Markó Attila ellen ezt követően 5 más visszaszolgáltatási, illetve kártérítési ügyben is vádat emelt az ügyészség.

Markó Attila Magyarországon keresett menedéket, mert mint nyilatkozta, nem bízik a romániai igazságszolgáltatásban. A végleges ítéletet már távollétében hozták meg és Románia nemzetközi körözést adott ki ellene. Markó Attila mindvégig ártatlanságát hangoztatta és most beigazolódott, hogy minden ellene indított ügyben felmentették vagy ejtették a vádakat.