A legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosított épületeinek a visszaszolgáltatását. A református egyház fellebbezését a legfelsőbb bíróság megalapozatlannak találta. Kató Béla református püspök szerint a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának elutasítása azt jelzi, hogy a román állam eldöntötte a restitúció leállítását.

Kató Béla református püspök | Fotó: parokia.hu

A Székelyföld egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as kommunista államosítás során a református egyháztól vették el. A román állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak. Később azonban egy feljelentés nyomán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a visszaszolgáltatási kérelmet elbíráló bizottság tagjai ellen, akiket 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, az ingatlanokat pedig újraállamosították.

A református egyház újabb restitúciós kérését 2016-ban elutasította a restitúciós bizottság. Ennek megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság sem fogadta el az egyház érveit most pedig a legfelsőbb bíróság is elutasította az egyház által bemutatott bizonyítékok figyelembe vételét.

Dan Tanasă miatt kénytelenek voltak levenni a feliratot | Fotó: Sepsiszentgyörgy Városháza

Kató Béla rámutatott: bármit hozhatnak fel igazunk mellett, azt sehol nem veszik figyelembe, mert eldöntötték, hogy nem adják vissza azt, amit a kommunista állam elvett. A református püspök a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: Romániában nincs lehetőség jogorvoslatra, már csak a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulhatnak az ügyben. Hozzátette: megvárják az indoklást, megvizsgálják-e történtek-e eljárásbeli hiányosságok, hiszen a visszaszolgáltatási kérelmeket Strasbourgban alapvetően nem tárgyalják, csak abban az esetben, ha emberi jogok sérültek.

A református püspök rámutatott, az egyház tulajdonában levő iskolák legtöbb esetben a tanintézet nevére voltak telekkönyvezve a rendeltetést jelölve, ám egyértelműen az egyház tulajdonában voltak. A Mikó visszaállamosítását bűnügyi perrel kezdték, így már egyetlen bíróság sem tette meg, hogy kimondja: jogos volt a visszaszolgáltatás, mert akkor a bűnügyi per elveszítette volna a tárgyát. „Ez a történet vége”- szögezte le Kató Béla.

 

„Románia nem jogállam”, ezzel a címmel tett közzé Facebook bejegyzést az eset kapcsán Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: az állam ismét ellopja közösségünk vagyonát. „Ebből is látszik, hogy mennyire nem ismernek minket: elfelejtik, hogy minden elnyomást túléltünk, mindig erősebbek, életképesebbek lettünk. Most sem lesz másképp. Küzdeni fogunk mindaddig, míg az igazság végül felülkerekedik. Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy fogja gondját viselni ennek az iskolának, hogy tudjuk: az Erdélyi Református Egyház a jogos tulajdonosa!”, írja a sepsiszentgyörgyi elöljáró.