Részsikerként értékelik a Háromszéket átszelő majdani autópálya nyomvonalának ellenzői, hogy a megrendelő állami vállalat új urbanisztikai bizonylatokat kért az érintett önkormányzatoktól a kijelölt nyomvonalra vonatkozóan. Az illyefalvi és szászhermányi polgármesterek már elutasítóan véleményezték és remélik a megyei tanácsok a jelenlegi nyomvonalra nem állítják ki az új urbanisztikai bizonylatot.

Az autópálya nyomvonala ellen tiltakozók hangadói: Benkő Árpád Jenő és Ilie Muscalu | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk az A13-as jelzésű Brassó és Bákó közti majdani autópálya 76 kilométeren szelné át Kovászna megyét és Illyefalva területén, Aldobolynál lépne be a megyébe és Berecknél hagyná el Háromszéket. Az illyefalviak, aldobolyiak és a szomszédos Brassó megyei vámoshídiak azt követelik, hogy módosítsák azt a 15 kilométeres szakaszt, amely rendkívül közel vezet el a házaikhoz és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől. Követelésük nyomatékosítására már szerveztek egy paprikás hangulatú falugyűlést majd egy traktoros, autós forgalomlassító tiltakozást is, illetve bejelentették, hogy perek sokaságának indításával fogják ellehetetleníteni az autópálya megépítését, ezért külön támadnak meg a projekttel kapcsolatos minden okiratot.

Benkő Árpád Jenő önkormányzati képviselő, az illyefalviak hangadója keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az autópálya megrendelője, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) múlt héten fordult az érintett településekhez, hogy állítsanak ki új urbanisztikai bizonylatot az A13-as jelzésű autópálya nyomvonalára. Benkő Árpád Jenő szerint ennek nyomán találkoztak Tamás Sándor háromszéki tanácselnökkel, akiben van hajlandóság, hogy a jelenlegi nyomvonalra vonatkozóan ne állítsák ki a bizonylatot ha az érintett polgármesterek negatívan véleményezik a kijelölt nyomvonalat.

Forgalomlassító tiltakozás
Forgalomlassító tiltakozás | Fotók: Kovács Zsolt

Fodor Imre illyefalvi polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: ő negatívan véleményezte a bizonylatot akárcsak a szomszédos Brassó megyei, szászhermányi polgármester is amelyhez Vámoshíd tartozik. Benkő Árpád Jenő szerint van arra precedens, hogy a Râmnicu Vâlcea kerülőútjának nyomvonalát hasonló módon sikerült megváltoztatni. Ilie Muscalu az aldobolyiak hangadója arról számolt be, hogy a tervezőcég mérnöke, a minisztérium képviselője és érintett polgármesterek bejárták az autópályának kijelölt nyomvonal kifogásolt szakaszát és megtapasztalhatták, hogy a valóság más mint amit térképeik mutatnak, hiszen 8 házat kellene lebontani és viaduktokat építeni, miközben az alternatív nyomvonal egy mezőben vezetne.