Ráduly István háromszéki prefektus keddi sajtótájékoztatón elnézést kért az illyefalvi lakosoktól amiért kioktató, támadó hangnemben szólalt fel a szombati falugyűlésen amelyet a majdani autópálya nyomvonala ügyében hívtak össze.

A falugyűlésen elhangzottak kapcsán a sajtóban és közösségi médiában is több bírálat megfogalmazódott Ráduly Istvánnal szemben, aki a paprikás hangulatú gyűlést „olcsó választási akciónak” minősítette, ami heves reakciókat váltott ki a jelenlévőkből, majd kifejtette: „tevékenysége elismerésének tekinti az ellene szóló bekiabálásokat”. A Sláger Rádió kérdésére válaszolva Ráduly István kifejtette: mondanivalóját fenntartja, ám beismeri, nem volt megfelelő a hangnem, és politikusként van még tanulnivalója.

Ráduly István elmondta: a prefektúra egy kísérőlevéllel együtt már hétfőn továbbküldte a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) vezetőségének azt a több mint 1000 illyefalvi lakos által aláírt petíciót, amelyben autópálya tervezett nyomvonalának módosítását kérik. Ebben az átiratban a prefektus beszámol a hétvégi falugyűlés tapasztalatairól és kéri a beruházót és a tervezőt, hogy elemezzék újra a majdani A13-as autópálya nyomvonalát Illyefalva és Aldoboly területén.

Mint arról beszámoltunk: a háromszéki Illyefalva és Aldoboly, illetve a szomszédos Brassó megyei Vámoshíd lakói azért ellenzik a majdani autópálya kijelölt nyomvonalát mert az a házakhoz túl közel, 50 – 200 méternyire vezetne el ami zaj és környezetszennyezést okozna, másrészt elvágná a megművelhető földek egy részétől a gazdákat. Az érintettek felrótták, hogy a korábban nyilvánosságra hozott négy lehetséges nyomvonal egyike se érintette hátrányosan a településeiket végül egy ötödik nyomvonalat fogadtak el amit nem ismertek és amiről nem volt közvita.

Ráduly István prefektus felszólalása a falugyűlésen az alábbi videóban 9.09 perctől kezdődik:

 

A háromszéki prefektus sajtótájékoztatón szerencsétlennek minősítette azt a tavalyi Facebook bejegyzését ami alapján az illyefalviak és aldobolyiak arra gyanakodnak, hogy a nyomvonal számukra hátrányos megváltoztatása hátterében éppen Ráduly István tevékenysége áll. „…sikerült meggyőzni a tervező céget, hogy Uzon és Szentivánlaborfalva belterületétől alig pár száz méterre tervezett autópálya nyomvonalát távolítsák el a két településtől Sepsiszentgyörgy irányába. … Nem mindegy milyen hatékonyságú vezető képviseli közösségünk érdekeit.”, ez áll ugyanis Ráduly István tavaly nyáron, már prefektusként közzétett Facebook bejegyzésében.

Ráduly István sajtótájékoztatón biztosított arról, hogy tavaly április 1-e után, miután kinevezték prefektusnak hivatali minőségében nem járt közbe az autópálya nyomvonalának kijelölésében. Hozzátette: abban tévedett amikor közzétette ezt a bejegyzését, hogy ez félremagyarázható hiszen arra akarta felhívni a figyelmet, hogy korábbi uzoni polgármesterként hatékonyan végezte a feladatát és az időközi választások előtt jelezni szerette volna az uzoniaknak, hogy milyen fontos egy polgármester felkészültsége.

Fel kell ismerjem, hogy a közigazgatásban nem minden úgy van ahogyan azt 16 éven át polgármesterként megtapasztaltam. Megoldást találni mentünk Illyefalvára ám reakcióm nem volt megfelelő tónusú. Van még mit tanulnom politikusként”, fejtette ki Ráduly István aki szerint klasszikus és durva tanulság volt számára ám megtanulta a leckét.