Hat intenzív terápiás ággyal, tíz új lélegeztetőgéppel és további intenzív terápiás készülékekkel bővült a sepsiszentgyörgyi kórház felszereltsége. A Nagyinfrastruktúra Programon keresztül 13,8 millió lejes támogatást hívtak le, a 2020 nyarán benyújtott pályázatból 7,3 millió lejre védőfelszerelést és fertőtlenítő szereket, továbbá 5,2 millió lejre orvosi műszereket vásároltak, tájékoztatott a szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor a kórházat fenntartó Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Tamás Sándor
Tamás Sándor megyei tanácselnök | Fotók: Kocsis B János

A pályázati pénzből a kórház 30 ezer FFP3-as maszkot, 30 ezer védőruházatot, 2 ezer védőszemüveget, 200 ezer egyszer használatos maszkot, 100 ezer egyszer használatos köpenyt, 2 ezer arcvédőt, 400 ezer kesztyűt szerzett be. Ugyanakkor eszköztára két videólaringoszkóppal, két gyermeklaringoszkóppal, 10 lélegeztetőgéppel, 6 intenzív terápiás ággyal, egy intenzív terápiás központi megfigyelőrendszerrel és 10 monitorral, egy hordozható mellhártya-ekográffal, 30 volumetrikus gyógyszeradagolóval és 15 volumetrikus infúzióadagolóval bővült.

„Ezek a berendezések az intenzív terápiás osztályra, valamint a fertőző osztályra és a Covid sebészeti osztályunkra kerülnek, ezzel még biztonságosabbá tesszük a betegellátást. Fontos volt számunkra ugyanakkor az alkalmazottak biztonsága is, a járvány kezdete óta jelentős összeget költöttünk védőfelszerelésre és fertőtlenítőszerre. Most a pályázatnak köszönhetően több tízezres számban tudtunk tartalékolni védőfelszerelést, különböző típusú fertőtlenítőszereket” – mondta el András Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette, a 2020-as év elején a megyei kórház intenzív osztályán 11 invazív lélegeztető gép volt, jelenleg – a Rotary Klub támogatásának és az uniós pályázatnak köszönhetően – 24 invazív és 8 non-invazív van beüzemelve. Készülnek a negyedik hullámra, tanulva az elmúlt másfél év tapasztalataiból, nemcsak a felszerelést bővítik, hanem szervezés szintjén is modellezik a lehetséges forgatókönyveket.

Az esetszámok országos szinten exponenciálisan növekednek, a székely megyékben még alacsonyabb a fertőzöttek száma, de csak idő kérdése, hogy a térségben is több lesz a fertőzött, mondta Tamás Sándor, aki arra kér mindenkit, fontolja meg és adassa be a vakcinát. „Az oltás nem kötelező, én a józan észre apellálok, a képzett, okos embereket kell meghallgatni, hiszen mindannyiunk egészsége a legfontosabb” – szögezte le a tanácselnök.