A háromszéki egészségügyi hatóságok 55 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, közülük 14-et a sepsiszentgyörgyi kórházban ápolnak. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint Kovászna megyében az elmúlt 14 napra számolt fertőzési mutató ezer lakosra számolva 0,24.

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége szerdán arról számolt be, hogy a bent fekvő 14 koronavírus fertőzött közül egy beteg szorul intenzív terápiás ellátásra és az állapota kritikus. Az elmúlt egy hétben három koronavírus fertőzéssel kezelt beteg hagyta el gyógyultan a sepsiszentgyörgyi kórházat és ugyanebben az időszakban egy koronavírus fertőzött 82 éves beteg hunyt el a kórházban. Hozzáteszik, hogy egyik fertőzött sem kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

A Kovászna megyei prefektúra szerdán arról tájékoztatott, hogy 55 aktív fertőzöttet tartanak számon, legtöbben, szám szerint 31-en sepsiszentgyörgyiek. Emellett 6 fertőzött van Kézdivásárhelyen, 3-3 fertőzött van Bodokon és Uzonban, 2-2 fertőzöttet tartanak nyilván Bereckben, Zágonban és Kovásznán és 1-1 koronavírus fertőzött van Dobollón, Csernátonban, Nagybaconban, Szitabodzán, Előpatakon és Bodzafordulón.

Kovászna megyében az oltási kampány kezdete óta 76.845 adag koronavírus elleni vakcinát használtak fel és 33.455 személy kapta meg az oltás második adagját is, illetve 5.368 személyt a családorvosok egydózisú oltással immunizáltak.

Fejér Szilárd
Dr. Fejér Szilárd a Pro Vitam labor kutatója

“A koronavírus-esetszámok növekedése még a legpesszimistább becsléseimet is felülmúlta”, fogalmazta meg Fejér Szilárd a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam diagnosztikai központ vegyészkutatója. Hozzátette: ilyen átoltottsági aránnyal nagyon nehéz két hónap következik, túltelítődnek a kórházak, az intenzív terápiás osztályok, a betegek életét veszélyezteti, ha nem kapnak időben megfelelő ellátást, vázolta a szakértő.

A Sláger Rádiónak kifejtette, laboratóriumukban az elmúlt két napban 25 százalékos volt a pozitív eredmények aránya, miközben korábban ez a mutató csak 5 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy egyre több esetben jelentkeznek a tünetek, amikor már az egészségügyi igazgatóság küldi a mintát, nem azért kérik a tesztet, mert például utazáshoz kell. Ugyanakkor a hét elején két nap alatt kimutatott pozitív minta esetében a páciensek négyötöde nem volt beoltva.

A teszteléssel kimutatott fertőzöttek száma csak az alsó határ, ez ugyan régiónként változik, de országosan átlag két- háromszor is magasabb a fertőzöttek száma. Fejér Szilárd azért is aggódik, mert aki eddig nem oltatta be magát, és csak „most kap észbe”, nagyobb veszélyben vannak, hiszen egy hónapba telik, mire kialakul a megfelelő védettség. Szerinte a negyedik hullámra a legnagyobb hatása annak lenne, ha minél hamarabb extra immunitásra tennének szert azok, akik januárban kapták meg a vakcinát- tehát az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett kategóriák, ezzel lehetne csökkenteni az újrafertőződés veszélyét.

A harmadik dózist viszont csak októberre ígérik, az már késő a járványhullám növekedésének szempontjából. A delta variáns sokkal fertőzőbb, ha bekerül egy családba kivétel nélkül mindenkit megfertőz, jó eséllyel a beoltottakat is, akiknél nem okoz súlyos tüneteket, őket nem is különítik el, viszont szórhatják a vírust, részletezte Fejér Szilárd.