Kiválasztotta a sepsiszentgyörgyi terelőút tervezésével és kivitelezésével megbízott társulást a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR). A háromszéki megyeszékhelyet kikerülő, 11,56 kilométer hosszú útszakaszt a Gott Strasse kft. az Eurostrada kft. a Perfect Consult Europe kft. és a Hydrostroy AD cégekből álló társulás tervezi meg és építi meg, amennyiben a következő 10 napban a többi ajánlatot tevő cég nem nyújt be óvást a közbeszerzés eredménye ellen.

Mint arról beszámoltunk idén márciusban hirdetettek közbeszerzést a terelőút építésére és összesen 10 ajánlat érkezett, ezekből választották ki a nyertes társulást, amely a megvalósíthatósági tanulmány alapján áfa nélkül 292,3 millió lejért tervezi és építi meg az irányonként egysávos, sávonként 3,5 méter széles és 11,56 kilométer hosszú terelőutat. A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) közleménye szerint, amennyiben a vesztes pályázók a következő 10 napban nem fellebbeznek, aláírják a kivitelezési szerződést a nyertes társulással, amelynek összesen 29 hónap alatt kell kiviteleznie a munkát, ebből 24 hónap van az építésre kijelölve.

A terelőút nyomvonalán megépül 4 körforgalom és 3 vasúti felüljáró, illetve az útvonal mentén két autós pihenőhelyet is kialakítanak, mindkettőben 25 személygépkocsinak, 16 tehergépkocsinak alakítanak ki parkolóhelyet, illetve építenek egy-egy nyilvános WC-t is, illetve megépül egy karbantartó központ is.

Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A terelőút érinti a 103 B jelzésű megyei úttal való kereszteződést, így biztosítva az eljutást Uzon felé, illetve tovább haladva a 13E jelzésű országúttal való kereszteződésig, így biztosítva Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található Ipari Park irányába való eljutást is.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat rámutat: a beruházás célja a sepsiszentgyörgyi, belvárosi forgalom tehermentesítése, hiszen az átmenő forgalom jelentős részének átvételével a városban csökken a balesetveszély és a szennyezőanyag-kibocsátás, illetve a terelőút hozzájárul az életkörülmények javulásához és a közlekedésben résztvevők kényelméhez, javítja a térség különböző települései közötti kapcsolatokat és csökkenti az utazási időt.

Antal Árpád polgármester korábban rámutatott: az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes azzal megbirkózni. Sepsiszentgyörgy az ország olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. Hozzátette: a brassói repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell és megoldásokat találnia. Antal Árpád szerint a terelőútra azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. „Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni” – nyilatkozta Antal Árpád.

Mint arról beszámoltunk a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat az állam nevében a sepsiszentgyörgyi terelőút nyomvonalán kisajátított összesen 522.256 négyzetméternyi területet. Az érintett szotyori, kilyéni és sepsiszentgyörgyi lakók viszont elégedetlenek, mivel keveslik az állam által megállapított, szimbolikusnak mondható árat. A négyzetméterenként alig két lejnyi kárpótlással elégedetlenek bírósági úton kérhetik, hogy kapjanak nagyobb összeget, ám úgy tudjuk ez nem fékezheti a terelőút megépítését mivel a kisajátítás tényén az nem változtat, hogy az esetleges pereskedések eredményeként az állam végül mekkora összeget fizet az érintetteknek.