Panaszkodnak a sepsiszentgyörgyi terelőút nyomvonalán kisajátított földterületek tulajdonosai. Túl alacsonynak tartják az állam által felajánlott négyzetméterenként 2 lejes kárpótlást, másrészt sokak területét ketté vágja a terelőút, így értéktelenné és mezőgazdasági szempontból használhatatlanná válnak megmaradt földjeik. „Amennyiben a kisajátítás értéke nem piaci alapú, az ügy bírósági útra terelhető”, hívta fel az érintettek figyelmét a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Hozzáteszik: ahol az emberek földjét kettévágja a terelőút nyomvonala, ott cserével megoldható, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje.

Mint arról beszámoltunk az Országos Útügyi Igazgatóság (CNAIR) 2019-ben véglegesítette a 11,5 kilométer hosszú sepsiszentgyörgyi terelőút nyomvonalát és idén kezdődött el a nyomvonalon levő 248 telek, összesen 522.256 négyzetméternyi terület kisajátítása. Több földtulajdonos az elmúlt hetekben kapott árajánlatot és felszólító levelet, hogy tegye szabaddá a területét. Ennek nyomán több panasz is érkezett a sepsiszentgyörgyi városházára.

Tervezik a terelőutat | Fotó: CNAIR

Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, mert a legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban és ezt másképp nem lehet elérni. Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint a terelőút megépítése”, reagált a panaszokra Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívta az érintettek figyelmét, hogy a terelőút megépítésére vonatkozó közmeghallgatást 2019-ben szervezte az építtető Országos Útügy, ám akkor nem érkeztek észrevételek. „A önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy ha a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogva tereljék bírósági útra az ügyet. A törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni.”

A városháza hétfői közleményében rámutatnak: a területeket az állam sajátítja ki és nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ha előfordul több olyan eset, ahol az emberek földjét kettévágja az út nyomvonala, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. Miközben az állam a magánszemélyeknek kárpótlást fizet, az önkormányzat birtokában lévő területeket ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátani, teszik hozzá.

Szükséges a terelőút megépítése a teherforgalom csökkentése érdekében!

Antal Árpád polgármester rámutatott: az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes azzal megbirkózni. Sepsiszentgyörgy az ország olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével.

Hozzátette: a brassói repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell és megoldásokat találnia. Az utóbbi időben a terelőút nyomvonala által érintett Kilyén és Szotyor falvakban a megnövekedett országúti forgalom ami megnehezítette a lakók életét, és Sepsiszentgyörgyön halálos kimenetelű baleset is előfordult az Oltmező utcában, a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű.

Antal Árpád szerint a terelőútra azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. „Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni” – nyilatkozta Antal Árpád.

Szívesen állok a továbbiakban a lakók rendelkezésére, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkodunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását.” – mondta Antal Árpád. 

Kivitelezőt keresnek a sepsiszentgyörgyi terelőútnak

A terelőút nyomvonalán elkezdődött kisajátításokkal párhuzamosan az útügyi igazgatóság elkezdte a közbeszerzést az út tervezésére és kivitelezésére. Antal Árpád szerint több nagy útépítő cég is érdeklődik a beruházás iránt ám kiegészítő kérdéseket tettek fel ezért az országos útügy március 15-re halasztotta az ajánlattevés határidejét, addig megválaszolja az építők részéről érkező kérdéseket.

Innen ágazik le a jövendőbeli terelőút

A háromszéki megyeszékhely 11,5 kilométeres terelőútjának megépítését európai uniós alapokból finanszírozza a Brassói Utak és Hidak Területi Igazgatósága. Tervek szerint 2023 végére kell elkészüljön Sepsiszentgyörgy terelőútja, amely a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A terelőút érinti a 103 B jelzésű megyei úttal való kereszteződést, így biztosítva az eljutást Uzon felé, illetve tovább haladva a 13E jelzésű országúttal való kereszteződésig, így biztosítva Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található Ipari Park irányába való eljutást is.

A sepsiszentgyörgyi terelőút egyértelmű előnye a város számára, hogy tehermentesíti a közúti forgalmat, kevésbé rongálódik a városi úthálózat és csökken a légszennyezés mértéke, az átutazó autósok számára előnyös, hogy gyorsabban és rövidebb útvonalon haladhatnak, mivel nem kell átküzdeniük magukat a sepsiszentgyörgyi forgalmon.