Az építő intenzíven dolgozik a 11,5 kilométeres sepsiszentgyörgyi kerülőúton, a munkálatok 65 százalékban elkészültek. Amint a három vasúti felüljáró is elkészül az építkezés az utolsó fázisába lép. Tervek szerint idén augusztusban megnyitják a forgalom előtt a sepsiszentgyörgyi kerülőutat, jelentette be kedden a regionális Út és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

A munkálatok üteméről az útgondnokság kedden egy videót is közzétett a közösségi oldalon. Tájékoztatásuk szerint a sepsiszentgyörgyi kerülőút építése elérte a 65%-ot, a munkálatok jelenleg a három vasúti átjáró és az út végén lévő két körforgalom környékére összpontosulnak. Az első vasúti átjáróra a födémet helyezik el, amelyet betonoznak. Ugyanakkor felhívják az autósok figyelmét, hogy a kerülőút két végén épülő körforgalmak miatt korlátozások vannak érvényben a 12-es országúton, ahol félsávon haladhatnak a járművek.

Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. Az irányonként egysávos, 11,56 kilométer hosszú terelőút nyomvonalán megépül 4 körforgalom és 3 vasúti felüljáró, illetve az útvonal mentén két autós pihenőhelyet is kialakítanak, illetve építenek egy-egy nyilvános WC-t is, illetve megépül egy karbantartó központ is.

aszfaltozás a terelőúton | fotó: CNAIR

A sepsiszentgyörgyi kerülőút építése két éve kezdődött és a 300 millió lejes beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák. Antal Árpád polgármester korábban rámutatott: havonta több mint félmillió autó hajt be Sepsiszentgyörgyre és a körgyűrű ennek a forgalomnak mintegy 20 százalékát fogja elterelni a városból.