Metropolisz-övezetbe tömörült Sepsiszentgyörgy és 12 környékbeli község, pályázatot nyertek 12 elektromos autóbusz megvásárlására, folyamatban van a kistérségi tömegközlekedést koordináló egyesület bejegyzése és jövő évben már közlekedhetnek az autóbuszok a megyeszékhely és a környékbeli települések közt, hangzott el a sepsiszéki polgármesterek Illyefalván szervezett találkozóján.

Fodor Imre illyefalvi polgármester házigazdaként kifejtette: a sepsiszéki polgármesterek csapatban dolgoznak ennek a szoros köteléknek eredményeként jött létre a Sepsi Metropolisz-övezet amelynek célja, hogy a Sepsiszentgyörgyön látható fejlődést, az útfelújításokat, a bicikliutakat és a közszállítás megújítását kiterjesszék a környező településekre is.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester kifejtette: azért is gyűltek össze Illyefalván, hogy elmondják a helybélieknek is, hogy a sepsiszéki polgármesterek és a megyei tanács egy csapatot alkotnak és ahol összhang van, ott fejlődés, haladás és eredmények vannak. Antal Árpád hozzátette: a helyi lakosok adóiból a településeknek legfeljebb a működésre futná, az RMDSZ jelenti azt az erős hátteret amelyből a fejlesztésekre szánt pénzeket meg tudják szerezni.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök hozzátette: minden önkormányzat hatásköre csak a saját közigazgatási határáig terjed, ezért kell a megyei szint amely nélkül nem léteznének egybefüggően felújított megyei utak, megyei hulladékgazdálkodás rendszer és szociális ellátás. A helyi és megyei fejlesztésekhez szükséges az országos képviselet mert „bár az országban sok pénz van de ha nem vagyunk az asztalnál nem kapunk belőle”, mondta Tamás Sándor.

Jövő évtől beindulhat a kistérségi tömegközlekedés

Sepsiszentgyörgy és a környező települések – Árkos, Kőröspatak, Gidófalva, Kökös, Uzon, Réty, Illyeflava, Málnás, Bodok, Bükszád, Mikóújfalú, Maksa – összenőttek és úgy működnek mint egy nagyváros amelynek egy egy lakónegyede a környékbeli falvak. A szomszédos települések lakói Sepsiszentgyörgyre járna be iskolába, dolgozni, a kórházba, szórakozni, sportolni, kulturális eseményekre. Ugyanakkor egyre több sepsiszentgyörgyi költözik ki a szomszédos falvakba. Azt szeretnék elérni, hogy ezeknek az embereknek akadálymentesebb legyen a közlekedése és ne autóval, hanem rendszeresen közlekedő autóbuszokkal utazzanak, mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: a megyeszékhely közvetlen szomszédságában lévő Árkosról egy nap több autó megy be a városba mint a falu lakóinak száma. Számítások szerint egy átlagos hétköznapon Árkos és Sepsiszentgyörgy között 1300 autó közlekedik, vannak ugyanis akik egy nap többször is bejárnak a városba.

Antal Árpád szerint a metropolisz-övezet számára 6 millió eurós pályázatot nyertek 12 elektromos autóbusz vásárlására. Elindították a tömegközlekedési egyesület bejegyzését és már 2025-től beindulhatnak a rendszeres járatok a megyeszékely és a környékbeli települések közt és amelyek Sepsiszentgyörgyre beérkezve beépülnek a városi járatok menetrendjébe.

A metropolisz-övezetben kiterjesztik a bicikliutakat is, mondta Antal Árpád. Rámutatott: sokan felvetették, hogy miért ér véget hirtelen az Olt folyó gátján épített bicikliút, amire az a magyarázat, hogy Sepsiszentgyörgy területén amit lehetett az megépítették a további területek Illyefalvához, Gidófalvához tartoznak, azok területén a bicikliút építést a metropolisz-övezetként folytatják.