Az útügyi igazgatóság szerdán elkezdte a közbeszerzést a sepsiszentgyörgyi terelőút tervezésére és kivitelezésére, tájékoztatott Antal Árpád polgármester. A SICAP közbeszerzési portálon közzétett 320,25 millió lej értékű munkálatra jövő év február 16-ig jelentkezhetnek a kivitelező cégek.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester és a sepsiszentgyörgyi városháza madártávlatból | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki megyeszékhely 11,5 kilométeres terelőútjának megépítését európai uniós alapokból finanszírozza a Brassói Utak és Hidak Területi Igazgatósága. Tervek szerint 2023 végére kell elkészüljön Sepsiszentgyörgy terelőútja, amely a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba.

A terelőút érinti a 103 B jelzésű megyei úttal való kereszteződést, így biztosítva az eljutást Uzon felé, illetve tovább haladva a 13E jelzésű országúttal való kereszteződésig, így biztosítva Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található Ipari Park irányába való eljutást is.

Tervezik a terelőutat | Fotó: CNAIR

A sepsiszentgyörgyi terelőút egyértelmű előnye a város számára, hogy tehermentesíti a közúti forgalmat, kevésbé rongálódik a városi úthálózat és csökken a légszennyezés mértéke, az átutazó autósok számára előnyös, hogy gyorsabban és rövidebb útvonalon haladhatnak, mivel nem kell átküzdeniük magukat a sepsiszentgyörgyi forgalmon.