Felújítják és bővítik a sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház régi épületét. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik meg, így a meglévő osztályok mellett helyet kap a rekuperációs és rehabilitációs osztály is. Emellett újonnan hoznak létre egy intenzív terápiás osztályt az ideggyógyászat keretén belül, korszerűsítik a szemészet műtőblokkját és elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot. A felújítás után a sepsiszentgyörgyi kórház régi épületében a jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon, számolt be a csütörtöki „megyeinfón” Tamás Sándor.

tanácsülés a könyvtár Gábor Áron termében
Tanácsülés a könyvtár Gábor Áron termében | Fotók: Kocsis B János

A kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke szerint kiemelten kezelik az egészségügyi rendszer fejlesztését, a megyei sürgősségi kórház korszerűsítését. Az egészségügyi intézményben jelenleg több fontos munkálat is zajlik. Mint arról beszámoltunk elindult a sürgősségi osztály bővítése és új orvosi eszközök beszerzése, készül a mentőhelikopter leszálló pálya engedélyeztetése és hamarosan kezdődik az új tüdőkórház építése is. Az úgynevezett régi épület felújítása és bővítése 34 millió lejbe kerül és a megyei önkormányzaton keresztül az egészségügyi minisztérium finanszírozza.

Belgyógyászat

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere rámutatott: megérett az idő a régi épület felújítására és bővítésére, amelynek hasznos felülete 15 százalékkal nagyobb lesz. Ezáltal növelik a betegágyak számát és új szolgáltatásokat vezetnek be. Az épületben 2, 3, illetve 4 ágyas szobákat alakítanak ki és mindegyiket mellékhelyiséggel látják el. András-Nagy Róbert szerint a kivitelezőnek 2023 novemberére kell elkészülnie a teljesen felújított és kibővített épülettel.

Támogatás egyházaknak, rendezvényeknek és kutyamenhelynek

A háromszéki önkormányzat a sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében szervezte az ehónapi tanácsülést. A megyei képviselő testület arról döntött, hogy 1,5 millió lejjel támogatja a történelmi egyházakat. Pályázati kiírásunkra 143 pályázat érkezett be amelyből 116-ot támogatnak. A megyei tanács a működés mellett építkezési, felújítási munkálatokra ad támogatást a római katolikus egyháznak 544 ezer lejt-, a református egyháznak 526 ezer lejt-, az ortodox egyháznak 300 ezer lejt, illetve az unitárius egyház 100 ezer lejt és az evangélikus egyház 29 500 lejt kapott, ismertette Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat társulási szerződést kötött Bodok községgel és a Román Lovas Szövetséggel és 20.000 lejjel támogatja a július 2-4. között Oltszem sorra kerülő Nemzetközi kettes- és négyesfogathajtó verseny II. szakaszának.

Mivel egy új rendelkezés értelmében a megyei tanácsoknak kötelességük állandó állatmenhelyeket biztosítani az elhagyott, sérült, megkínzott házi állatoknak, amelyeket a rendőrség állatvédelmi szolgálata rendelkezései alapján helyeznek el. Ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa a sepsiszentgyörgyi Tega Rt-vel és a kézdivásárhelyi Benji állatvédő egyesülettel köt társulási szerződést, hagyták jóvá a megyei tanácsosok.

Málnásfürdő látványterv
Málnásfürdői gyógyturisztikai központ látványterve

A csütörtöki tanácsülésen arról is döntöttek, hogy átadják a Művészeti és Népiskola kezelésében levő málnásfürdői kezelőközpont épületét az Országos Befektetési Társaságnak, hogy kormányfinanszírozással korszerű gyógyturisztikai képzőközpontot építsenek.