Bővítik a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályát, a mentőautóknak új útvonalakat építenek. A fenntartó Kovászna Megye Tanácsa pályázatból hív le pénzt a beruházásra. Ennek teljes költségvetése 7,9 millió lej, a megyei tanács önrésze 1,2 millió lej.

Tamás Sándor Kovászna Megye tanácsának elnöke elmondta: ezzel párhuzamosan saját költségvetésből helikopter-leszálló pályát is építenek a kórház udvarán. A beruházás során 600 négyzetméteres új épületrésze lesz a sürgősségnek, így annak a hasznos felülete a jelenlegi 400 négyzetméterről 1000 négyzetméterre bővül, mondta el András-Nagy Róbert kórházigazgató.

Mentőhelikopter száll fel a sepsiszentgyörgyi stadionból | Fotó: Kovács Zsolt

A tervek szerint, amint az új épületrész elkészül, szétválasztják a felnőtt- és a gyerek sürgősséget, és lehetővé teszik, hogy helyben elvégezzék a képalkotó kivizsgálásokat, vagyis röntgen- és komputertomográf vizsgálatokra lesz lehetőség a sürgősségen.

Ehhez további szakorvosokat, pediátert, és radiológiai szakorvost is kell alkalmazzanak. A sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályán közel hetvenen dolgoznak, évente 35 ezer beteget látnak el. A kórház korszerűsítésére az elmúlt években összesen hatvan millió lejt költöttek.