Új tüdőkórház épül a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház udvarán. A 28,8 millió lej értékű beruházást az Országos Befektetési Társaság (CNI) végzi, a megyei tanács hozzájárulása 1 millió lej, számolt be Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, miután a megyei képviselő testület elfogadta az új tüdőkórház építésének műszaki-gazdasági terveit és költségbecslését. „A mostani teljesen használhatatlan ingatlanok helyett akarunk egy modern tüdőkórházat építeni, ahol korszerű járóbeteg gondozó is működni fog” – mondta Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat elnöke szerint ezen a héten egyeztettek az Országos Befektetési Társaság képviselőivel hiszen szeretnék ha mihamarabb elkezdődne az új tüdőkórház és járóbeteg rendelő építése, ugyanis ezek jelenleg két külön ingatlanban működnek, amelyek nem megfelelőek erre a célra.

Pénzt kaptak a háromszéki települések is

Kovászna megye tanácsának legutóbbi ülésén 27,1 millió lejt osztottak szét a települések költségvetések kiegyensúlyozására. Ebből az összegből Sepsiszentgyörgy 10 millió lejt kap, míg Kézdivásárhelyen 5 millió lejjel járulnak hozza kórházi orvosi eszközök vásárlásához.

Barótnak egymillió lejt irányoztak elő a helyi kórház egészségügyi akkreditációjára. Kovásznán szintén egymillió lejjel járulnak hozza a helyi költségvetéshez. Bodzafordulón 730 ezer lejből a víz- és csatornarendszer kivitelezésébe pótolnak – ismertette Tamás Sándor.

A háromszéki vidéki települések a szolidaritási alapból részesültek, és ezen felül azokat támogatták, ahol van konkrét fejlesztési elképzelés. Például Uzon község egymillió lejt kap, hiszen 39 nyertes pályázatot kell lebonyolítania. Nagyobb összeget irányoztak elő Lemhénynek aszfaltozásra és Előpataknak a víz bevezetésére.