Tágas, 150 négyzetméteres, boxokra osztott és átlátható új sürgősséget építenek a sepsiszentgyörgyi kórházban, amely “olyan lesz mint a filmekben”, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerint aláírták az új épület tervezéséről szóló szerződést, amelyet jövő év március végéig 89 ezer lejért készít el kivitelező, majd azt követően hirdetik meg a közbeszerzést az építkezésre.

András Nagy Róbert felidézte, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház szerkezetmegerősítési munkálatai során még 2007-ben költöztették „ideiglenesen” a jelenlegi helyére a sürgősségi osztályt, amely viszont „ott ragadt”. Most a jelenlegi épület hosszabbításában húznak fel egy új szárnyat, amely már az európai standardoknak megfelelő sürgősségi ellátást tud biztosítani a háromszéki betegeknek. Az új épületben külön lesz felnőtt és gyermek sürgősség, illetve külön vizsgálati egység laborokkal, képalkotó berendezésekkel és komputer tomográffal, magyarázta az igazgató.

sürgősség látványterve
A kórházbővítés látványterve

Az új sürgősség szükségességét a betegek számának rohamos növekedése indokolja, mutatott rá András Nagy Róbert, aki szerint tíz évvel ezelőtt még 29.000 páciens kereste fel a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályát, számuk tavaly 36.500-ra emelkedett, idén eddig 37.000 beteg fordult részesült sürgősségi ellátásban, őket 70 fős személyzet látja el. Az igazgató szerint a háziorvosi alapellátás és a járóbeteg ellátás fejlesztésével csökkenne a sürgősségen jelentkezők száma.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta, hogy kórház fenntartóként tavaly novemberben nyertek Regionális Operatív Pályázatot az új sürgősségi épületre. Az 1,7 millió euró értékű szerződést idén márciusban írták alá. Az összeg nagy részét az építkezésre költik, míg 800.000 eurót szánnak orvosi műszerek beszerzésére. Az új sürgősségi épület tervezőjének képviselője, Fekete Zoltán rámutatott: mivel a statisztikák azt mutatják, hogy évente ezerrel nő a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályához forduló betegek száma, ezért az épületet strukturálisan úgy tervezik, hogy később még egy emelettel lehessen bővíteni.

Korszerűsítették a kórház szemészeti osztályát

András Nagy Róbert kórházigazgató arra is rámutatott, hogy több mint tízéves adósságot törlesztettek amikor a korábban elkezdett fejlesztéseket sikerült befejezni a szemészeti osztályon. Közel 700.000 lejes beruházásból öt új, innovatív orvosi készülékkel bővítették a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház szemészeti osztályát, így vásároltak: műtőlámpát, szürkehályog és retina műtétekre alkalmas készüléket, műtőágyat és széket, LED technológiás operációs mikroszkópot, valamint a dioptriák értékeit meghatározó műszert.

szemészet
Új műszerek a szemészeten | Fotó: Kocsis B János

Albert András szemész szakorvos szerint idén 1629 beteget utaltak be a szemészetre, és 1480 beteget műtöttek. A műtétek közül 1225 szürkehályog eltávolítás volt, ezért is tekintették elengedhetetlennek a régi, több évtizedes technológiával működő gépek cseréjét.