A háromszéki rendőrség négy tizenéves fiatalt gyanúsít azzal, hogy szombatra virradó éjszaka összefestették és megrongálták a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoport talapzatát. A Kovászna megyei rendőrség arról tájékoztat, hogy négy 16 és 17 év közötti kiskorút gyanúsítanak, a nemzetiségüket nem közölték.

A rendőrök szerint szombatra virradó éjjel, ketten festették fel a Trianon 1920 feliratot és piros-fehér-zöld színeket a városközponti szoborcsoport talapzatára és több márványlapot is eltávolítottak. Eközben a másik két fiatal felügyelt, hogy ne érjék tetten őket.

Mint arról beszámoltunk a rendőrség szombaton kapott lakossági bejelentést, hogy a városközponti szoborcsoport alapzatának hátsó felén megjelent egy festékszóróval fújt felirat és piros-fehér-zöld színek. Szombat délután a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai megtisztították a szobor talpazatát.

Trianon felirat a Mihai Viteazul szobor talapzatán

A szoborrongálást egyaránt elítélte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a prefektúra

Sepsiszentgyörgy önkormányzata elítéli és provokációnak tartja, hogy ismeretlen tettesek összefestették a Mihai Viteazul szoborcsoport talapzatát. Antal Árpád polgármester kifejti: „Döbbenettel vegyes aggodalommal értesültem arról, hogy ismeretlen tettesek lefestették Vitéz Mihály vajda sepsiszentgyörgyi szobrának talapzatát. Számomra egyértelmű, hogy durva provokációról van szó, és igazán elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon évfordulót”, mutat rá a polgármester.

Elítélek minden olyan gesztust, mely a közösségek jó együttélését veszélyezteti. Mi sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának tegnap városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom és semmiképpen ne üljünk fel ennek a provokációsorozatnak, melynek egyetlen célja megrontani a magyar és román helyi közösségek viszonyát”- tette közzé a közösségi oldalon Antal Árpád.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus szintén elítélte a rongálást, és kijelentette: „ez egy sajnálatos tett, amelynek nincs helye sem Sepsiszentgyörgyön, sem Kovászna megyében”. A prefektus szintén felkérte a rendőrséget, hogy tegye a kötelességét, és a lehető leghamarabb állítsa bíróság az elkövetőket. Elmondta, a Trianon megemlékezés előtt felkérte a feleket, hogy tartózkodjanak a társadalmi békét megzavaró provokatív tettektől, és most csalódott, hogy ez mégis megtörtént.

Mint ismert az incidens szombaton történt, egy nappal azt követően, hogy mintegy 100, túlnyomóan az ország más megyéjéből érkezett személy a Mihai Viteazul-szobornál ünnepelte a Calea Neamului szervezet szervezésében a trianoni békeszerződés aláírását.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.