Hozzávetőleg száz, túlnyomó többségében más megyékből érkezett román hazafi – a helyi román közösség közönye mellett – ünnepelte Trianont Sepsiszentgyörgyön. A szervező Calea Neamului szélsőjobboldali egyesület vezetője Mihail Târnăveanu meghívására bukaresti, bákói, buzăui és botosani autókkal érkeztek Sepsiszentgyörgyre Trianont ünnepelni június 4-én, pénteken. Este 6 órakor az Állomás negyedi román katona szobránál rendezték soraikat a többnyire népviseletbe öltözött ünneplők, nemzeti színű zászlókat emeltek magasba és megkoszorúzták a szobrot.

Trianon ünneplés
Fotók: Kovács Zsolt

Miközben a gyülekező ünneplők miatt a város Brassó felőli kijáratánál hatalmas dugó alakult ki a szervező Mihail Târnăveanu emlékeztette a résztvevőket, hogy „101 éve írták alá a Trianoni békeszerződést a románok vérével”. Kifejtette, hogy a békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt Románia számára, hanem annak a román katonai győzelemnek az eredménye amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta Budapestet és kész tények elé állította a nagyhatalmakat.

Trianon! Trianon! – kiabálták a hazafiak. Dinamó, Dinamó! – válaszoltak a helyiek

A más megyékből érkezett ünneplők este 8 óra tájékán indultak el az Állomás negyedből városközpont irányába, egy autóból hazafias dalok szóltak és amikor a főtér irányába kanyarodtak hangosan skandálták, hogy „Trianon! Trianon!. Egy helyi román fiatalokból álló csoport fociszurkolóknak nézte a felvonulókat és lelkesen kiabálták ”Dinamó! Dinamó!”.

A Mihai Viteazul szoborcsoport elé érkezve az ünneplők kifeszítettek egy nagyméretű molinót, amin azt írta: „Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate” (Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság). Mihai Târnăveanu felkérte a velük együtt érkezett fiatalokból álló kórust, hogy „hozzák el Úzvölgye lángját” és énekeljenek hazafias dalokat.

Az esemény főszervezője a dalok között több rövid beszédet is mondott, amelyekben többek között bírálta az országos román sajtót, amiért nem a Kovászna megyei román médiából, hanem a helyi magyar sajtóból veszik át az eseményről szóló információkat. Ezt követően azt is bejelentette, hogy június 13-án ismét az úzvölgyi katonatemetőbe vonulnak, hogy megemlékezzenek az első világháborúban elesett román katonákra és, hogy jelenlétükkel nyomatékosítsák, hogy a katonatemetőben 52 keresztnek helyén kell maradnia.

Az eseményen a helyi román közösség képviseletében felszólalt Maria Graur az Astra Egyesület elnöke, a Mesagerul de Covasna hírportál igazgatója, aki békülékeny hangot ütött meg és kifejtette: át kell lépnünk a gyűlöleten és kezet kell nyújtsunk egymásnak az Európai Unióban.