Világszinten jegyzik a Székelyföldi Grafikai Biennálét, amelynek idei, nyolcadik kiadására minden eddiginél több alkotó jelentkezett. A kilenc hetes pályázati időtartam alatt 926 művész küldte el 2046 pályaművét a világ 68 országából. A szervezők szerint a Székelyföldi Grafikai Biennálén való részvétel már presztízs értékű a világ művészeinek körében.

A nagyszámú benevezett grafikai alkotás magas szakmai színvonala alapján a nemzetközi zsűri a biennálé törzsanyagába 350 művet válogatott be. Ezek online formában elérhetővé válnak a biennálé honlapján, illetve elektronikus formában kijelzőkön vetítve a biennálé kiállításain.

A kiállító felületek kapacitását és a katalógus volumenét figyelembe véve a 7 tagú nemzetközi zsűri a biennálé anyagának összetételét úgy rangsorolta, hogy a 350 beválasztott műből az első 250 bekerül a biennálé katalógusába, illetve szerepel a kiállításokon.

A nyolcadik Székelyföldi Grafikai Biennálé zsűrijét a szakma nemzetközileg elismert képviselői alkotják: Ciprian N. Isac grafikus, a bukaresti “Atelierul de Grafică” tervezőgrafikusa, Bucharest Graphic Days kurátora, prof. dr. Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, dr. Tolnay Imre DLA képzőművész, egyetemi tanár, a győri Széchenyi István Egyetemen tanára, dr. Gyenes Gábor képzőművész, egyetemi adjunktus, a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem grafika tanszékének tanára, dr. Bordás Beáta, művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Filep Norbert képzőművész és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora.

Az idei Grafikai Biennálé az alkotások javasolt témájaként a társadalmi, politikai, természeti egyensúly fontosságára, illetve az egyensúly hiányának problémájára fókuszál. „Politikai megosztottság, társadalmi egyenlőtlenség, háborúk, klímaváltozás, természeti katasztrófák. Az utóbbi években a világban zajló, számos geopolitikai történés és ökológiai jelenség arra késztetett, hogy a kollektív jelen- és jövőképünket komolyabb vizsgálat alá helyezzük”, fogalmazta meg Ferencz S. Apor a biennálé kurátora az idei pályázati kiírásban. Olyan alkotók és művészeti egyetemi hallgatók jelentkezését várták, akik a kortárs grafika eljárásainak megújító szándékával a jövőnek üzennek és az így létrehozott lehetséges válaszok által, a kritika tükrét tartják korunk össztársadalma elé.

A Grafikai Biennálé megnyitójára idén október elején kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban. Ezt megelőzően megnyílik az 2022-ben fődíjas, Nastazja Ciupa lengyel művész kiállítása és számos egyéb kísérő rendezvényre is sor kerül, többek között a sepsiszentgyörgyi Lábasházban és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Székelyföldi Grafikai Biennálé Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Csíki Székely Múzeum a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.