A rendőrség rongálás miatt eljárást indított, egyelőre ismeretlen tettesek ellen, akik „Trianon 1920” feliratot és magyar magyar nemzeti színeket festettek a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szobor talapzatára.

A Kovászna megyei rendőrség szombat délután kapott lakossági bejelentést, hogy a városközponti szoborcsoport alapzatának hátsó felén megjelent egy festékszóróval fújt felirat és piros-fehér-zöld színek. A nyomozók megállapították, hogy a szoborcsoport alapzatának összefestése mellett az egyelőre ismeretlen elkövetők (vagy elkövető) több márványlapot is megrongáltak.

Dan Tanasa a Mihai Viteazul szobornál
Miközben tisztították a feliratot a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă is dokumentálta a helyszínt | Fotó: Kovács Blanka

Szombat délután a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai megtisztították a szobor talpazatát és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kérést intéz a lakókhoz, hogy értesítsék a hatóságokat, amennyiben szemtanúi voltak az esetnek.

A polgármester és a prefektus is elítéli a rongálást

Döbbenettel vegyes aggodalommal értesültem arról, hogy ismeretlen tettesek lefestették Vitéz Mihály vajda sepsiszentgyörgyi szobrának talapzatát. Számomra egyértelmű, hogy durva provokációról van szó, és igazán elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon évfordulót”, írta Facebook oldalára Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezi: elítél minden olyan gesztust, mely a közösségek jó együttélését veszélyezteti. „Mi sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom és bízom abban, hogy nagyon rövid időn belül kiderül, hogy ki volt az elkövető. Addig is nyugalomra és visszafogottságra kérek mindenkit, még itt a közösségi médiában is. Semmiképpen ne üljünk fel ennek a provokációsorozatnak, melynek egyetlen célja megrontani a magyar és román helyi közösségek viszonyát”, írja közösségi oldalán Antal Árpád.

Trianon felirat a Mihai Viteazul szobor talapzatán

 

Kovászna megye prefektusa, Ráduly István is elítélte a rongálást és megfogalmazása szerint az ilyen cselekedetek tűrhetetlenek Háromszéken. A prefektus felkérte a rendőrséget, hogy vizsgálják meg a környező térfigyelő kamerák felvételeit, és mielőbb kerítsék kézre a tettest.

Nagyon elszomorít ez az eset. Tegnap este örültem, hogy a magyar közösség provokáció nélkül meg tudott emlékezni Trianonra, és a román közösség ünnepét sem zavarta semmi. Egy ilyen cselekedetet én elfogadhatatlannak tartok Kovászna megyében. Nem tudom, hogy magyar vagy román volt-e a tettes, de szégyellje magát. Senkinek sem segít a botránykeltés. Meggyőződésem, hogy a rendőrség elfogja az elkövetőket” – jelentette ki Ráduly István prefektus.