A több mint 1100 sepsiszentgyörgyi fiatal megkérdezésével lebonyolított „ifjúsági konzultációban” felvetett problémákra válaszul Ifjúsági Irodát nyit az önkormányzat, hogy az ott dolgozók gyors válaszokat és megoldásokat kínáljanak a hozzájuk forduló fiataloknak, jelentette be Vargha Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az iroda a Művész Mozival szemben, a Martinovics Ignác utca sarkán lévő ingatlanban kap helyet, ahol nemcsak ifjúsági tanácsadásra, de a fiatalok szervezeteinek gyűlésekre és munkára alkalmas teret is kialakítanak.

Vargha Fruzsina szerint az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Ifjúsági Irodában közvetlen és barátságos, könnyen hozzáférhető ügyintézést kínálnak a fiatalok számára, illetve tájékoztatást nyújtanak a különböző nemzetközi mobilitási programokról. Az alpolgármester azt reméli az Ifjúsági Iroda által „a fiatalokban is megnyílik egy bizalmi kapu az önkormányzat felé”.

Kulturális és Ifjúsági pályázatokat és gyakornoki programot hirdetnek

A sepsiszentgyörgyi civil szervezetek június 11-ig jelentkezhetnek az önkormányzat idei Kulturális Pályázati kiírására. A kulturális programokat idén december 20-ig szervezhetik meg saját keretükből, majd az önkormányzat utólag téríti meg ennek egy részét, mondta Vargha Fruzsina. Hozzátette: „Az elmúlt egy év nem kedvezett a színházaknak, múzeumoknak, a kultúrában érdekelt civil szervezeteknek. Abban reménykedem, olyan pályázatokat kapunk, amelyek minden korosztályt megmozgatnak. Vargha Fruzsina szerint az idei Ifjúsági Pályázatokat az önkormányzat az Ifjúsági Iroda megnyitása után, várhatóan augusztus elején hirdeti meg.

Lábbusz
Vargha Fruzsina alpolgármester a Lábbusz sofőr | Fotók: Vargyasi Levente

Az alpolgármester felidézte, hogy a tavalyi gyakornoki programon 34 fiatal vett részt, akik két-három hetet töltöttek el a polgármesteri hivatal szakosztályainál és alárendelt intézményeinél. Az idei gyakornoki programra augusztusban és szeptemberben kerül sor. Ennek célja, hogy a gyakornokok betekintést nyerjenek az önkormányzat működésébe és majd hasznosítani tudják az ott megszerzett ismereteiket. Fontosnak tartja, hogy a program lejártával kialakuljon egy élő kapcsolat a gyakornokokkal, akik aktívan vegyenek részt további rendezvények szervezésében is.

Ősszel indul a sepsiszentgyörgyi képzőművészeti egyetem

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködésében létesítenek Képzőművészeti Kart Sepsiszentgyörgyön. A festészet szakra 10, a szobrászat szakra 6 helyet hirdetnek, melyeket várhatóan június közepére már akkreditálnak, mondta Vargha Fruzsina. Hozzátette: szeptemberben szerveznek felvételit ami a pécsi egyetem felvételi rendszerének megfelelően, egy online portfólió benyújtásából és egy gyakorlati megmérettetésből áll.

Az egyetemi műtermek kialakításánál a művészbarát megoldásokat tartották szem előtt, így a városközpontban található Gyárfás Jenő házának az önkormányzat által megvásárolt részére és a volt dohánygyár épületére esett a választás, ahol mobilfalakkal alakítják ki a képzésnek megfelelő termeket. A tanári kart helyi művészekből alakítják ki, a festészet szakot Ütő Gusztáv sepsiszentgyörgyi képzőművész vezeti, a szobrászat szak koordinátorai pedig Berze Imre székelyudvarhelyi, és Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművészek lesznek. Az alpolgármester szerint sok fiatal érdeklődik a sepsiszentgyörgyi képzőművészeti szak iránt Budapestről és Szegedről is, de reméli a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi művészeti középiskolák végzősei is jelentkeznek.