Sepsiszentgyörgyön megalakul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem önálló kara és a magyar kormány támogatásával idén megkezdik a 20 millió eurós egyetemi kampusz építését, jelentették be keddi sajtótájékoztatón Kató Béla a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, református püspök, Tonk Márton a Sapientia egyetem rektora és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

A magyar állam támogatásával működő Sapientia egyetem eddig kihelyezett tagozatként működött agrármérnöki és erdőmérnöki szakokkal, idén ősztől ezek sport és képzőművészeti szakokkal bővülnek. A Sapientia szenátusa múlt héten döntött arról, hogy létrehozza az egyetem sepsiszentgyörgyi helyszíni tanácsát amelynek feladata az egyetemi szakok bővítése és az ingatlanfejlesztés. Tonk Márton rektor szerint a következőkben a marosvásárhelyi, csíkszeredai és kolozsvári karok mellé a sepsiszentgyörgyi is önálló egység lesz a meglévők mellett még két szakkal.

Tonk Márton, Kató Béla, Antal Árpád
Tonk Márton, Kató Béla, Antal Árpád | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Jelenleg zajlik a sport és edző szakok akkreditációs folyamata és ősszel 25 hellyel indítják ezt a szakot. Az oktatók 40 százaléka a már jelenleg is főállásban a Sapientián tanítók lesznek, a többi oktató a Budapesti Testnevelési Egyetemről érkezik. Tonk Márton hozzátette: ugyancsak ősszel képzőművészeti szak is indul a Pécsi Tudományegyetem által, így Sepsiszentgyörgyön szobrászat és festészet oktatás indul. A rektor szerint a képzőművészképzés egyelőre a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indul, de mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteni az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, a szakot átveszi a Sapientia tudományegyetem.

Idén indul az egyetemi kampusz építése Sepsiszentgyörgyön

Kató Béla elmondta: a magyar kormány elkülönítette a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi kampuszának megépítésére, a 20 millió eurós építkezés Sepsiszentgyörgy legnagyobb beruházása lesz. A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a kampusz látványtervét is. Az oktatói felületeken kívül magába foglal egy sportcsarnokot, uszodát, illetve a bentlakás épületében kiadható szálláshelyek is lesznek, ismertette Kató Béla.

Sapientia egyetem makettje
Sapientia egyetem makettje

A Sapientia Alapítvány elnöke felidézte, hogy a Sepsiszentgyörgy határában lévő tízhektáros területen Románia legnagyobb régészeti feltárását kellett megvalósítsák míg végül tavaly decemberben megkapták a művelődési minisztérium engedélyét, hogy a terület beépíthető. Az építkezés üteme attól függ, hogy milyen ütemben tudják beszerezni a szükséges engedélyeket, de Kató Béla. “Később dől el, hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek lesz városa” – utalt a püspök arra, hogy az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja, és az egyetem is számít a város létező sportinfrastruktúrájára.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartja, hogy a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi karán a fiatalok versenyképes tudást, versenyképes oklevelet szerezhessenek, mely jól fizető munkát biztosít számukra. A városban már működő agrármérnöki és erdőmérnöki szakra utalva hozzátette: Székelyföldön félmillió hektár erdő, félmillió hektár legelő, és egymillió hektár szántóföld van magánkézben. Nem mindegy, hogy a több milliárd eurós vagyont okosan hasznosítják-e. “A tudás hosszú távon hozzá fog járulni ahhoz, hogy a hatalmas vagyon hasznot hozzon a közösségnek” – vélte a polgármester.