Sepsiszentgyörgy önkormányzata megvásárolja az egykori dohánygyárat és közösségi, oktatási, kulturális, szórakoztató térré alakítja, jelentette be ma Antal Árpád. A polgármester a dohánygyár udvarán tartott sajtótájékoztatón elmondta a város él az elővásárlási jogával és 4,9 millió euróért megveszi az egykori dohánygyár mintegy 3,2 hektáros területét és a rajta lévő ipari műemlék épületeket. Ezt követően lakossági konzultációt tartanak, amelyben a városlakók elmondhatják véleményüket és ötleteket fogalmazhatnak meg, hogy milyen pontosan rendeltetést szánjanak az ingatlanoknak.

Antal Árpád, Varga Fruzsina, Kelemen Hunor
Antal Árpád, Varga Fruzsina és Kelemen Hunor a dohánygyár udvarán tartott sajtótájékoztatón | Fotó: Kovács Zsolt

Az elöljáró rámutatott, hogy a város központhoz közel fekvő, nagy méretű területre és az impozáns ipari műemlék épületekbe több tevékenység is betelepíthető. Az önkormányzat egyik célja, hogy a budapesti Csodák palotájához és a mosonmagyaróvári Futura tudományos játszóházhoz hasonló létesítményt szeretnének betelepíteni az egykori dohánygyárba. Varga Fruzsina alpolgármester hozzátette: a vásárlás után nyílt napot is szerveznek a dohánygyár udvarán és lakossági konzultáció során döntenek majd, hogy milyen további rendeltetést kapnak az épületek.

Megmentik az épített örökséget és a közösség szolgálatába helyezik

A hajdani dohánygyár megvásárlását bejelentő sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester, Kelemen Hunor miniszterelnök helyettes, az RMDSZ elnöke körbejárták az 1902–1910 között épült egykori dohánygyár épületegyüttesét. A polgármester rámutatott: nemcsak Sepsiszentgyörgy számára, hanem az erdélyi műemlékvédelem szempontjából is fontos, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megvásárolja a hajdani dohánygyár épületeit.

Dohánygyár

Hasonlóan vélekedett Kelemen Hunor miniszterelnök helyettes is, aki rámutatott: fontos, hogy az építészeti örökségünk részét képező ingatlanokat felújítsuk és a közösség szolgálatába állítsuk. ”Sepsiszentgyörgyön évek óta zajlik az építkezés és újabb építkezések esztendői következnek. Az egykori dohánygyár épületének megvásárlása nagy erőfeszítés de a városvezetésnek van víziója, hosszú távon gondolkodik, tudja, hogy az ilyen beruházásokkal a közösséget szolgálja és az életminőséget javítja”- hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: ez az épületegyüttes a város szívében nemcsak a lerombolástól menekül meg, hanem a jövőben a közösséget fogja szolgálni, ahogyan azt egykor is tette. Kelemen Hunor hozzátette: nem kizárt, hogy a dohánygyár megvásárlását követően a felújításra kormánytámogatást is kaphat majd a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Dohánygyár

Újjászülethet a sepsiszentgyörgyi cigarettagyártás?

Antal Árpád felidézte, hogy a város egykori polgármestere ifj. Gödri Ferenc a magyar kormánytól kért támogatást egy dohánygyár létesítésére, amely kezdetekben a jelenlegi sepsiszentgyörgyi városháza épületében működött 80 alkalmazottal. Miután megépült a szemerjai dohánygyár volt idő, amikor 1200 személynek biztosított munkahelyet. A dohánygyár az 1989-es rendszerváltás utáni magánosításkor a Galaxy Tobacco részvénytársaság tulajdonába került majd 2010-ben bezárt. A cég ellen csődeljárást indítottak, vagyonát tavaly év végén kezdte értékesíteni a felszámolóbiztos. Antal Árpád szerint mivel ipari műemlék épületekről van szó az önkormányzat élt az elővásárlási jogával, erről a napokban határozatot fogadtak el.

Antal Árpád
Antal Árpád megkongatta a dohánygyár régi harangját

Jövő héten tárgyalnak a felszámolóbiztossal hiszen szeretnék elérni, hogy az önkormányzat részletekben fizethesse ki a területért és ingatlanokért kért 4,9 millió eurót. A dohánygyár berendezéseit, a még használható, esetenként újszerű állapotban lévő cigaretta gyártó gépeket egy bukaresti cég vásárolja meg a felszámolóbiztostól. Antal Árpád rámutatott: szeretnének tárgyalni a vállalkozással, hogy a megvásárolt berendezéseket ne vigye el a városból, hanem a szépmezői Ipari Parkban hozzon létre egy új cigarettagyárat, hiszen Sepsiszentgyörgyön hagyománya van a cigaretta gyártásnak, szakembereket is tud alkalmazni és élhet az önkormányzat által biztosított kedvezményekkel, amennyiben az ipari parkba települ.