A Profi Rom Food vállalat támogatja a kétnyelvűséget, azokban az üzleteikben, ahol a településen jelentős számban élnek magyar nemzetiségűek, az írott kommunikáció és a hangosbemondóban elhangzott hirdetések román és magyar nyelvűek, írta a Sláger Rádiónak küldött válaszában Gabriel Pâslaru a vállalat PR menedzsere.

Az üzletlánc vezetőségét annak kapcsán kerestük meg, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, a Profi egyik sepsiszentgyörgyi boltjában az üzletvezető korlátozza az alkalmazottakat az anyanyelvhasználatban, megtiltotta a munkatársainak, hogy egymás között magyarul beszéljenek, sőt a vásárlókra is rászólt.

“A Profi üzletpolitikája, hogy minden ügyfelünk, nemzetiségtől függetlenül jól érezze magát, és megkülönböztetés nélküli kiszolgálásban részesüljön”, olvasható az üzletlánc vezetőjének válaszában. Arra is kitér, hogy ha olyan visszajelzéseket kapnak, hogy valamelyik alkalmazottuk nyelvhasználat miatt diszkriminál, azt a munkatársukat átképzik, arra törekednek, hogy az üzleteikben a lehető legbarátságosabb, a vásárlók számára kedvező legyen a hangulat.

Az üzletlánc a sepsiszentgyörgyi eset kapcsán megfogalmazott állásfoglalására Benkő Erika a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője a közösségi oldalán így reagált: “…a Profi is felfogta, hogy súlyos diszkrimináció történt és átképzi az alkalmazottait. Nagyon helyes! A tanulság, hogy soha semmilyen jogsértést ne tűrjünk el csendben. Hatalmas erő van a közösség hangjában, főleg ha azt megfelelő csatornákon, szakmailag kifogástalan módon közvetítjük”.