Egy héttel a szabadulásuk után megfigyelve érzik magukat a „székely terrorper” elítéltjei Beke István és Szőcs Zoltán, illetve Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, aki a börtönévek alatt folyamatosan tartotta a kapcsolatot a kézdivásárhelyi férfiakkal.

Hétfőn sajtótájékoztatót tartottak Kézdivásárhelyen, ahol Kulcsár Terza József elmondta: az elmúlt napokban rengeteg újságíró kereste Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik nem zárkóznak el a válaszadástól ám 4 évnyi börtön után szeretnének minél több időt családjukkal tölteni. A nagyszámú megkeresés miatt azonban ismét a sajtó elé álltak, hogy válaszoljanak a felmerülő kérdésekre.

Beke István szabadulása után | Fotó: Kovács Zsolt

Jelek szerint a két kézdivásárhelyi férfi és a velük folyamatosan kapcsolatot tartó parlamenti képviselő nem csak a sajtófigyelem központjába került, mivel elmondásuk szerint úgy érzik „megfigyelik” őket. Erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Beke István elmondta: tisztában van azzal, hogy szabadulásuk óta megfigyelik őket, de ez jelenleg nem érdekli őt, hiszen tudja azt, hogy semmilyen törvényellenest nem tett és nem is tesz. „Legyenek boldogak és kövérek. Nem érdekel, hogy megfigyelnek”, mondta Beke István. A másik érintett, Szőcs Zoltán leszögezte: nem követett el semmilyen bűncselekményt, viszont ennyi évnyi szenvedés és tapasztalat után figyelmesebb lett és meggondoltabban cselekszik.

A megfigyelésre ráerősített Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, aki határozottan azt állította, hogy múlt hétfő óta megfigyelik, többször feltűnt számára, hogy ugyanaz az autó követi és bárhol előfordult mindig úgy érzékelte, hogy néhány ember a nyomában van. Kifejtette, hogy az őszi parlamenti ülésszak elején fel fog szólalni és számon fogja kérni, hogy miért követik őket.

Titokban tartja a bíróság, hogy mi alapján ítélték el Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

Az egy hete szabadult kézdivásárhelyi férfiak újságírói kérdésre válaszolva rámutattak, hogy nem ismerhetik meg az őket érintő teljes periratot mivel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva a bíróság nem adja ki azt a részt, amelyben a József Sándor álnéven szereplő, védett identitású tanú kihallgatásainak leirata szerepel.

Szőcs Zoltán
Szőcs Zoltán szabadulása után | Fotó: Kovács Zsolt

Beke István elmondta: „elméletileg nem tudjuk kiről van szó, legyen boldog ha tud!Hozzátette: úgy érzik sok időnek kell még eltelnie, amíg megismerhetővé válik a teljes perirat és számukra is kiderül, hogy pontosan mit tartalmaz a dosszié, ki voltak akik őket megfigyelték és felügyelték és nem kizárt, hogy meglepetések is érik őket. Szőcs Zoltán hozzátette: valószínű már csak utódaiknak lesz lehetőségük megismerni a teljes periratot. Rámutatott, hogy már fogva tartásuk idején kérték az úgynevezett börtön dossziét amit ugyan megígértek nekik de végül négy év alatt sem kapták meg.