A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és panaszt nyújtott be a romániai Profi üzletlánchoz a Sepsiszentgyörgy központjában található egység üzletvezetője ellen. A februárban kihelyezett üzletvezető hölgy magyarellenes zaklatásai miatt már hét alkalmazott adta be felmondását. Egyik volt alkalmazott kereste fel panaszával a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot majd többen is csatlakoztak hozzá, számolt be szerdai sajtótájékoztatón Benkő Erika.

A jogvédelmi szolgálat igazgatója elmondta: a Profi volt alkalmazottai arról számoltak be, hogy „a vérgőzös nacionalista üzletvezető hölgy” már első munkanapján azzal indított, hogy megtiltotta a magyar alkalmazottaknak, hogy anyanyelvükön beszéljenek egymással és a vásárlókkal. Folyamatosan azt hangoztatja, hogy „Romániában élnek, ezért beszéljenek románul”. Beszámolók szerint előfordult, hogy az üzletvezető vásárlókra is rászólt, ha magyarul beszéltek, sorolta Benkő Erika.

„Örülök, hogy mindenek ellenére a folyamatos megfélemlítésnek kitett alkalmazottak megkeresték a jogvédelmi szolgálatot, tudatában annak, hogy az alkotmány által biztosított jogukat csorbítják a munkahelyen. Alaposan körüljártuk az ügyet, első körben az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultunk, továbbá a Profi országos vezetőségét is megkeressük, kérve, hogy szankcionálják az üzletvezetőt, és helyezzék el a sepsiszentgyörgyi állásából. Az elkövetkezőkben az üzletlánc külföldi érdekeltségű tulajdonosainak is felhívjuk a figyelmét az esetre” – fogalmazott az Benkő Erika.

Megdöbbentőnek és felháborítónak tartom, hogy nyelvi jogokat és etnikai méltóságot sértő munkahelyi zaklatás tapasztalható Sepsiszentgyörgyön, egy magyar többségű városban”, állapította meg a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője aki felhívta a figyelmet, hogy a sikeres üzletpolitika alapja, hogy a vásárlókat anyanyelvükön szolgálják ki és az alkalmazottakat nem korlátozzák az anyanyelvhasználatban.

A magyar alkalmazottakat diszkrimináló sepsiszentgyörgyi üzletvezető ügyében megkerestük a Profi üzletláncot, amelynek vezetősége írásban ígért állásfoglalást. Amint ezt megkapjuk a cikkünket frissítjük….

Benkő Erika a sajtótájékoztatón két aktuális partiumi diszkrimináció esetet is ismertetett. A jogvédelmi szolgálat két feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Bonta Zenoviu szatmárpálfalvi polgármester ellen, aki a községi Soltész János Általános Iskolát Ion Barbu névre nevezné át. Az elöljáró magyarellenes megnyilvánulásai ugyanakkor az önkormányzaton belül is tapasztalhatóak. A község jegyzőjét több rendben zaklatta és diszkriminálta magyar mivoltából adódóan, továbbá mindazon személyeket, akik magyarok vagy az RMDSZ-el szimpatizálnak, akadályozza munkájukban, mondta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.