Kétéves medvét gázoltak halálra a háromszéki Mikóújfalu község közelében. A vasárnapi esetről a rendőrség riasztotta a Kovászna megyei Környezetőrséget, amelynek szakemberei a helyszínen megállapították, hogy a medve autós gázolás áldozata lett. Ennek alapján a háromszéki környezetőrség rendeletet állított ki a medvetetem elszállítására és elhamvasztására. Ez a feladat azt az önkormányzatot terheli, amelynek területén történt a baleset.

Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc híradónknak arról számolt be, hogy az önkormányzat autójával hétfőn reggel a lemhényi krematóriumba szállították a medvetetemet. Ott a vadon élő állat súlya alapján számítják ki a hamvasztás költségeit, amit az önkormányzat kell kifizessen.

Medvejárás Bálványoson
Medvejárás Bálványoson | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk a tavasz beköszöntével Háromszéken több helyen is feltűntek a medvék, a legtöbbet Bálványos környékén jegyezték, az üdülőtelepülés fele autózók szinte elkerülhetetlenül összefuthatnak medvével az út mentén. Az elmúlt időszakban Mikóújfaluban is több bocsos medvét láttak a helybéliek, egyelőre nem történt támadás és vadkárokat se jegyeztek a településen.

Az elmúlt hetekben Esztelnekről, Csenátonból és Zágonból jelentettek medvekárt, a vad juhokat pusztított el. Múlt héten szerdán, hajnali 6 órakor a sepsiszentgyörgyieket riasztották fel a RO-Alert rendszeren küldött telefonos üzenetben, hogy a város Kilyén felőli bejáratánál, az Olt folyó partján medvét láttak és veszélyesnek ítélik. Félórával a riasztás után ezt a medvét már a rétyi keresztútnál látták, de mire a csendőrök odaértek, már eltűnt. Két héttel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a városhoz közeli Sugásfürdőn bukkan fel rendszeresen egy kétbocsos anyamedve. Ennek a medvének az áthelyezésére a környezetvédelmi minisztérium kiadta az áthelyezési rendeletét.