Minden eddiginél több kárt okoztak idén a védett vadon élő állatok, kiváltképpen a medve Háromszéken. Az év eleje óta mostanáig 337 esetben, több mint 1 millió lejnyi kárigényt jelentettek be a gazdák, számolt be csütörtökön Gheorghe Neagu. A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság (APM) vezetője szerint idén 260 juh, 53 szarvasmarha, 31 sertés, 6 kecske, 1 ló, 649 szárnyas és 53 család méh pusztult el medvetámadás következtében. Emellett 100 hektárnyi kukoricát, 11,7 hektár napraforgót és fél hektár búzát tettek tönkre a védett állatok.

Gheorghe Neagu szerint a Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság eddig 293.195 lej értékben fizette ki a vadkárokat, de a szaktárcától kaptak pénzt és következő napokban további 364.000 lejt fizetnek a károsultaknak. Az igazgató bízik abban, hogy év végéig kapnak pénzt és ki tudják fizetni a további 400 ezer lejnyi vadkárt is.

Medvejárás Bálványoson
Medvejárás Bálványoson | Fotó: Kovács Zsolt

Az igazgató szerint idén aggasztóan megugrott a medvék által okozott károk mértéke, ami egyrészt a védett állat túlszaporodásával, másrészt az erdőkben lévő táplálék csökkenésével magyarázható. Kiemelte, hogy van gazda akinek kukorica ültetvényét 80 százalékban elpusztították a vadak, de a 260 megölt juh és az 53 szétmarcangolt tehén is riasztóan magas szám.

Jelentősen megnőtt a medvegázolások száma is

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője idén november közepéig 18 medvét gázolt el autó vagy vonat, miközben tavaly 6 ilyen baleset történt. A medvegázolások főként a Háromszéket átszelő 11-es, 12-es és 13-as országutak mentén történtek, de a napokban Málnáson előfordult, hogy medvét a sínek menti oszlopra röpítette a vonat.

Rétyen elgázolt medvebocs | Fotók: Környezetvédelmi Őrség
Rétyen elgázolt medvebocs | Fotók: Környezetvédelmi Őrség

Gheorghe Neagu szerint sajnálatos módon a vadállatot gázoló autósok kárát senki nem téríti meg, mivel az ilyen esetek gyakori előfordulása miatt az útgondnokság a megye útjainak majd minden szakaszára kihelyezte a vadállatokra figyelmeztető táblákat, ami felmenti a kártérítés kötelezettsége alól, annak ellenére, hogy az autó elé ugró állatokat szinte lehetetlen kikerülni.

Környezetvédelmi aktivisták alternatív medveszámolásba kezdtek

Kovászna megyében 2183 medve él, nyilatkozta a Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője, aki szerint szakértők által dokumentált jelentések szerint az anyamedvék gyakran 2-3 medvebocsot nevelnek, de fényképeztek már 4 bocsos medvét is. Hozzátette: zajlik a Környezetvédelmi Minisztérium által megrendelt genetikai vizsgálatokon alapuló medveállomány felmérés. A medveszámolást az Erdészeti Kutatóintézet irányítja és vadászegyesületek, erdészetek szakemberei gyűjtik be a szőr és ürülék mintákat.

Gheorghe Neagu szerint tudomásukra jutott, hogy környezetvédő aktivisták párhuzamos medveszámolásba kezdtek és járják a háromszéki erdőket medvék után kutatva. Hozzátette: ezt rendkívül veszélyesnek tartja, de szerinte nem is lenne ehhez joguk az adott területet felügyelő erdészet és vadásztársaság engedélye nélkül.

Gheorghe Neagu | Fotó: Kovács Zsolt

Az igazgató szerint a túlszaporodott medveállomány miatt veszélyes lett az erdőben való kirándulás is, amit figyelembe véve a helyzetet senkinek nem ajánl, illetve ha mégis megteszik akkor járjanak csapatban és hangoskodjanak az erdőben. Hozzátette: a Sepsiszentgyörgy környékén valaha népszerű kirándulóhelyek is kiürültek, már ritkán látni bátor kirándulókat. Kovászna megyében idén 3 személy lett medvetámadás áldozata: 1 bodzakrasznai és 2 bölöni férfit sebesített meg a vadállat, mindhárom áldozat túlélte a támadást.

A vadászok nem érdekeltek a meglévő kilövési kvóta teljesítésében sem

Gheorghe Neagu arról is beszámolt, hogy idén két kormányrendelet alapján előbb 7 medvére adtak megelőzési kvótát, amiből 6 példány kilövése történt meg. Ezt követően még 16 medvére állítottak ki megelőzési kvótát és ebből eddig 7 medvét lőttek ki és még kettőre van igénylés.

A Sláger Rádió érdeklődésére a Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője azzal magyarázza, hogy nem használták el a jóváhagyott medve kilövési keretet sem, hogy a jelenlegi szabályok szerint a vadásztársaságoknak ez nem éri meg mert ezzel bevételük nincs csak kiadásuk.

Ennek oka, hogy nem értékesíthetik a medve trófeát ugyanis az Erdőőrség azonnal elveszi a medvebundát, illetve a medve koponya preparálása pénzbe kerül. A medve húsát elvileg a vadásztársaság szétoszthatja a vadászok közt, de gyakran előfordul, hogy trichinellózist azonosítottak és 6 lej/kg áron el kellett hamvasszák a medvét, amit ugyancsak kiadást okoz a vadásztársaságnak.

Borítófotó: Sütő Csanád