Alig tavaszodott megjelentek a medvék a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdő fele vezető úton. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szerint a csendőrök már többször is elűzték a kétbocsos anyamedvét a népszerű kirándulóhely felé vezető útról természetes élőhelyükre az erdőbe, de az állatok naponta visszatérnek a környékre. Mivel hétvégére szép idő várható és ilyenkor sok sepsiszentgyörgyi kirándul Sugásfürdő fele, az önkormányzat felhívja a sétálni és sportolni vágyók figyelmét, hogy legyenek elővigyázatosak és amennyiben tehetik, sötétedés után ne közlekedjenek egyedül, gyalog vagy kerékpárral a környéken.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a kétbocsos anyamedve ügyéről egyeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel és az állatokat elszállíttatják Sugásfürdő környékéről. Hasonló megoldáshoz folyamodtak már korábban is, amikor egy medve rendszeresen megjelent a sugásfürdői borvízforrások és hétvégi házak környékén.

Antal Árpád medve
Antal Árpád és a medve | Illusztráció

Antal Árpád rámutatott: érzékeny és összetett kérdés a medveprobléma rendezése mivel egyrészt „Bukarest” nem érzékeli az általuk jelentett veszélyt, másrészt nagy a nyomás egyrészt a zöld szervezetek másrészt a vadászok részéről. „Évekkel ezelőtt azt mondtam, medveügyben nem fog változni semmi míg nem történik emberi tragédia. Ma már ebben sem hiszek, hiszen ölt már embert a medve és mégsem változott semmi”, nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Emlékeztetett, hogy az érvényben lévő törvény szerint minden környezetvédelmi miniszter köteles kiadni egy intervenciós kvótát ám az elmúlt években egyetlen miniszter sem adott ki ilyent. Antal Árpád szerint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szeretne középutat találni, de lehetetlen mindenki számára szimpatikus döntést hozni medveügyben.

Minden vita ott kezdődik, hogy valójában hány medve él Románia területén”, mutatott rá Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy az ország Európai Uniós csatlakozásakor azt vállalta, hogy 6000 medvét tart el. A környezetvédelmi minisztérium által kezdeményezett medvepopuláció felmérése a tisztánlátást fogja segíteni. „Érezzük a helyzet abszurdumát, hiszen a környezetvédelmi minisztérium levelet írt minden uniós tagországnak arról, hogy Romániában sok a medve és feltette a kérdést, hogy melyik ország, hány medvét venne át Romániától, azonban egyetlen EU-s ország sem kért egyetlen romániai medvét sem”, mutatott rá Antal Árpád.