A tavasz beálltával ismét aktuális lett a medvekérdés Háromszéken. Ráduly István prefektus keddi, bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta: egyeztetett a medveproblémáról az illetékes intézményekkel, így a környezetvédelmi hivatal és környezetőrség vezetőivel, ennek nyomán azt javasolják a háromszéki vadásztársaságoknak, hogy a vadetetőket helyezzék legközelebb 5 kilométerre a településektől.

Ráduly István kifejtette: ha a vadetetőket a település közelében helyezik el, az meghívó a vadon élő állatoknak, hogy bejárjanak a faluba. Hozzátette: ha vaddisznóknak helyeznek ki eledelt, arra is rájárnak a medvék, így fennáll a veszélye, hogy az állat betéved a településre.

Ráduly István prefektus
Ráduly István prefektus
Figyelmeztető táblák a medvék által látogatott helyeken

A Kovászna megyei prefektúra arra utasította az önkormányzatokat, hogy helyezzenek ki figyelmeztető táblákat minden olyan kirándulók által látogatott helyre ahol felbukkannak a medvék, így figyelmeztessék őket a lehetséges veszélyre. A prefektúra adatai szerint tavaly január óta a lakosság medvék miatt 71 alkalommal kért segítséget az 112-es hívószámon, ebből a legtöbb, szám szerint 21 Bálványosról érkezett. A legtöbb segítségkérés 12 és 18 óra között, tehát nappal futott be.

Cosmin Boricean alprefektus hozzátette: Kovászna megyében 1500 főre becsülik a medvék számát. Elmondta, hogy a medvekérdés kapcsán összesítik a lakosság, az intézmények és civil szervezetek által megfogalmazott észrevételeket és javaslatokat, amiket továbbítanak a környezetvédelmi minisztériumba.