Sepsiszentgyörgy után Kovászna fürdőváros is „bevörösödött”! Háromszéken még négy faluban haladja meg a fertőzöttségi mutató a 3 ezreléket, és érvényesül a vörös forgatókönyv. Sepsiszentgyörgy, Kommandó, Sepsibükszád és Dobolló esetében a megyei sürgősségi bizottság keddtől léptette életbe a vörös forgatókönyvre érvényes korlátozásokat, két hétre bezárták a vendéglátó egységek beltereit és a művelődési intézményeket. Kovászna városban és Maksán a mutató csütörtökön lépte át a 3 ezreléket, így korlátozások bevezetése várható.

A csütörtöki adatok szerint Kommandón 10,45 ezrelék a fertőzöttségi mutató, Sepsibükszádon 4,69 ezrelék, Dobollón 4,83 ezrelék, Sepsiszentgyörgyön 3,41 ezrelék, Kovásznán 3,46 ezrelék, Maksán 3,18. A Kovászna megyei prefektúra csütörtöki tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 85 új fertőzést mutattak ki Háromszéken, 212 tesztet végeztek, 431 aktív esetet tartanak nyilván. A Kovászna megyei fertőzöttségi mutató 1,90 ezrelék, az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

Az öt vörös zónának minősülő településen kívül kilenc település van sárga zónában: Baróton, Nagyajtán, Illyefalván, Kőröspatakon, Gidófalván, Árkoson, Szitabodzán, Bodokon és Hídvégen 1,5- 3 ezrelék között van a mutató. Kilenc településen a csütörtöki adatok szerint nincs nyilvántartott koronavírus-fertőzött. Az oltáskampány elkezdése óta Háromszéken a kilenc oltóközpontban 21.864 személyt immunizáltak. A Kovászna megyei tanfelügyelőség jelentése szerint 187 tanintézet a zöld forgatókönyv szerint, 69 a sárga alapján működik. Mivel pedagógusok és diákok fertőződtek meg 47 tanintézetben életbe lépett a vörös forgatókönyv.

Újabb korlátozásokat vezetnek be országszerte!

Csak indokolt esetben hagyhatnák el a lakosok azokat a településeket, amelyeken meghaladja a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzés aránya, 4 ezrelék felett pedig hétvégénként már este 8 órától hatályba lépne a kijárási tilalom az érintett helységekben – többek között ezeket a szigorításokat javasolta csütörtök délutáni ülésén az Országos Vészhelyzet Bizottság (CNSU).

kijárási tilalom
Kijárási tilalom ellenőrzése Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Kovács Zsolt

A határozattervezet értelmében azokat a településeket, amelyeken az elmúlt 14 napban meghaladta a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzés aránya, csak indokolt esetben lenne szabad elhagyni, előre megírt felelősségvállalási nyilatkozattal. Ilyen kivételt jelentene a munkahely és a lakhely közötti közlekedés, a kiskorú vagy idős hozzátartozó gondozása, halaszthatatlan egészségügyi ellátás/gyógyszervásárlás, a halaszthatatlan utazás vagy a település tranzitálása (jeggyel, foglalási igazolással stb. kell bizonyítani), és ezeket fel kell tüntetni a nyilatkozatban.

A településen belüli szabad mozgást is korlátoznák a hatóságok, éspedig ott, ahol meghaladja a 4 ezreléket a fertőzési ráta, pénteken, szombaton és vasárnap már 20 órától kezdődne (22 helyett) a hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom. Viszont, ha a fertőzési arány meghaladja a 7,5-öt, a hét valamennyi napján este nyolctól tilos lenne elhagyni az otthonunkat (csak életbe vágó esetek jelentenek kivételt). A CNSU határozattervezete szerint 4 ezrelék felett az üzletek hétvégén (péntektől–vasárnapig) már 18 órakor bezárnának, 7,5 ezrelék felett pedig mindennap csak este hatig tarthatnának nyitva.