Az elmúlt napokban folyamatosan növekedett a koronavírus fertőzöttek száma Háromszéken, vasárnapra Sepsiszentgyörgy “bevörösödött”, Kovászna megye pedig “besárgult”. A háromszéki megyeszékhelyen a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató vasárnap lépte át a 3 ezreléket. A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint vasárnap a 14 napra számolt fertőzési mutató 3,12 ezrelék volt, ez hétfőre ugyan 3,09 ezrelékre csökkent – ami 198 aktív koronavírus fertőzés esetet jelent város szinten – ám elkerülhetetlenné vált, hogy a várost vörös besorolásba sorolja a Kovászna megyei Készenléti Bizottság.

Mindez azt jelenti, hogy március 23-tól, keddtől kezdődően legkevesebb két hétre bezárnak a Sepsiszentgyörgyön az előadásokat és koncerteket szervező kulturális intézmények, a Művész Mozi, a játéktermek, illetve az éttermek és bárok belső helyiségei, így csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket (amennyiben a hideg idő ellenére lesz aki él ezzel a lehetőséggel).

Ismét bezár a színház és elmaradnak a táncegyüttes előadásai is!

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház hétfőn arról tájékoztatott, hogy felfüggeszti előadásainak játszását mivel vörös forgatókönyv lépett életbe a városban. „A már betervezett előadásokat kénytelenek vagyunk későbbi időpontokra halasztani, nézőink megértését és türelmét kérjük az ebből adódó kellemetlenségekért”, írják. Ugyanígy jár el a Háromszék Táncegyüttes is, amely arról tájékoztatott, hogy köteles felfüggeszteni előadásait. A március 29-i Táncsétány című előadásukra már megvásárolt jegyek visszaválthatóak a Központi Jegyirodában, vagy érvényesek maradnak egy későbbi előadásra.

Iskola csak óvodásoknak, elemiseknek, illetve a végzősök felének!

A sepsiszentgyörgyi tanügyi intézmények továbbra is nyitva maradnak, de csak az óvodások, az elemi iskolások számára zajlik személyes jelenléttel az oktatás. A középiskolás (VIII.) és líceumi (XII.) végzős diákok esetében csak az osztályközösség fele vesz részt fizikailag a tanórákon, a másik fele online folytatja. Az V-VII. osztályosoknak, valamint a IX-XI. osztályos tanulóknak továbbra is az online térben tartják meg a tanórákat.

Korszerű osztályterem Sepsiszentgyörgyön
Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei tanfelügyelőség ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a település fertőzöttségi besorolásától függetlenül az érettségi és a nyolcadikosok képességvizsgáinak országos szimulálását fizikai jelenléttel szervezik meg az eredetileg kitűzött időpontokban, minden diák a saját iskolájában írja meg a záróvizsgák előtti szintfelmérő teszteket.

A Kovászna megyei prefektúra vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 59 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, a járvány kitörése óta 6506-on fertőződtek meg. Kovászna megyében a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató 1,66 ezrelék, tehát a megye sárga besorolású. Az ellenőrzések során 25 bírságot róttak ki, összesen 5000 lej értékben, a védőmaszk használatának elmulasztásáért, valamint az éjszakai kijárási tilalom megszegéséért. A kilenc Kovászna megyei oltásközpontban eddig 19.833 személyt immunizáltak koronavírus ellen.