Háromszéken sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt, bár a hatóságok nem voltak felkészülve egy ilyen mértékű pandémiára, vonta meg az elmúlt egy év mérlegét Ágoston László a közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője.

Kovászna megyében közel egy éve, tavaly március 11-én azonosították az első koronavírus fertőzöttet egy Olaszországból hazatérő 53 éves Kovászna városi asszony személyében. Azóta a hivatalos adatok szerint 5.980 háromszéki fertőződött meg a vírussal és 204-en veszítették életüket a fertőzés szövődményeként. Kovászna megyében eddig mintegy 12.000 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét, ez a megye lakosságának hozzávetőleg 6 százalékát jelenti.

Élet az intenzív terápiás osztályon | Fotó: Sepsiszentgyörgyi kórház
Élet az intenzív terápiás osztályon | Fotó: Sepsiszentgyörgyi kórház

Ágoston László rámutatott: néhány hete Háromszék azon megyék közé tartozik, ahol legkevesebb a koronavírus fertőzöttek száma. Háromszéken jelenleg 0,83 ezrelék a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató. A közegészségügyi igazgatóság vezetője szerint mindenkit tesztelnek koronavírusra aki ezt kéri, így az alacsony fertőzöttségi mutatót nem lehet a kevés számú PCR teszttel magyarázni.

A közel 200.000-es lakosú Kovászna megyében a járvány kitörése óta 38.930 PCR tesztet végeztek el, amiből 278-at az elmúlt 24 órában. Jelenleg Dobollópatakon és Maksán haladja meg a fertőzési mutató a 3 ezreléket. Erősdön, Bodokon, Kökösben, Kommandón, Kovásznán, Nyárasfalván, Illyefalván, Bodzafordulón és Zágonban az incidencia 1,5- 3 ezrelék között van. Sepsiszentgyörgyön, Árkoson, Kilyénben, Dálnokon, Kézdialmáson, Zabolán a mutató 1,5 ezrelék alatti és 94 településen nincs fertőzött.