Kovászna megyében eddig mintegy 12.000 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét, ez a megye lakosságának hozzávetőleg 6 százalékát jelenti, közölte a megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Ágoston László igazgató szerint az oltáskampány kezdete óta március 1-ig 11.884 háromszéki személy kapta meg a vakcina első adagját, illetve közülük 5.047-en már az emlékeztető, második dózist is megkapták.

Háromszéken jelenleg 6 oltóközpont működik, ezek közül kettő Sepsiszentgyörgyön, illetve egy-egy Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón, tehát a megye összes városában lehet oltásra jelentkezni. Emellett külön oltóközpontok vannak az egészségügyi személyzet, valamint a belügy és hadügyminisztérium dolgozói számára.

Halász Csilla
Háromszéken Halász Csilla egészségügyi asszisztens kapta meg elsőként a koronavírus elleni oltást | Fotó: Kocsis B János

Sepsiszentgyörgyön a Dália utcai oltóközpontban a Pfizer/Biontech és a Moderna vakcináit kapják meg azok akiknek sikerült időpontot foglalni, hiszen itt április közepéig beteltek már a helyek. A sepsiszentgyörgyi strand székhelyén berendezett oltóközpontot egyelőre kizárólag a tanügyi személyzet számára tartják fenn a rendkívüli oltási akció keretében. Itt az AstraZeneca oltást kaphatják meg a pedagógusok. Ágoston László szerint amennyiben megfelelő ütemben érkezik az AstraZeneca vakcina, a sepsiszentgyörgyi strand épületében működő oltóközpontot megnyitják más oltásra jogosult személyek számára is.

Kézdivásárhelyen a Kicsid Gábor Sportcsarnokban-, Kovásznán a Városi Művelődési Házban-, Baróton a Baróti Szabó Dávid iskola régi sportcsarnokában-, Bodzafordulón a bredéti művelődési házban várják az oltásra jelentkezőket.

Koronavírus oltás
Koronavírus elleni oltás | Fotók: Kocsis B. János

Mint ismert jelenleg az oltáskampány első és második fázisa zajlik, azaz az egészségügyben dolgozók valamint a 65 évnél idősebbek, kortól függetlenül a krónikus betegek és egyes fertőzés veszélynek kitett gazdasági ágazgatok dolgozói jogosultak oltásra. Az oltáskampány harmadik fázisa várhatóan március 15-től indul, amikor már mindenki igényelheti a vakcinát az erre a célra létrehozott országos online platformon és várhatóan április elején kezdődik el a hazai lakosság tömeges oltása.