Egy 23 éves Kovászna megyei fiatalembert kedden érték tetten amint 100 tabletta MDMA nevű szintetikus kábítószert, utcai nevén ecstasy-t próbált eladni. A kábítószer kereskedőt a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség Kovászna megyei területi irodájának nyomozói tartották szemmel és lecsaptak rá amikor el akarta adni a magas kockázatú kábítószert.

A fiatalembert 30 napos előzetes fogva-tartásba helyezték és azonosították az ellátóját egy másik ugyancsak 23 éves férfit, akinél házkutatást is tartottak és annak lakásában megtaláltak további 7 tabletta ecstasyt, 3 gramm kannabiszt és lefoglaltak 2 dohány őrlő készüléket egy elektromos mérleget egy légpuskát egy doboz töltényt, 44 petárdát, illetve 82.352 lejt, 4.485 eurót, 14.430 svájci frankot és 62.000 forintot. A Szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség legutóbb tavaly októberben ért tetten hasonló körülmények között magas kockázatú kábítószerrel kereskedő háromszékieket.

Illusztráció: droginformation.nu

A kábítószer piacon amfetamin-származékoknak számítanak az olyan hallucinogén hatású vegyületek mint az amfetamin vagyis utcai nevén „speed”, a metamfetamin azaz „ice” illetve a metilén-dioximetamfetamin (MDMA, Ecstasy). Hatásukra a fogyasztónak biztonságérzetet kölcsönöz és növeli a teljesítményét. Nagy mennyiségű szer fogyasztásakor a használó agresszívvé, ellenségessé válik.

Hosszú távú használat esetén csökken a szerfüggő fizikai és szellemi teljesítőképessége és szervi problémák mutatkoznak rajta. Nagy mértékű fogyasztás esetén felléphet az amfetamin-pszichózis amely a paranoid skizofréniához hasonlít és öngyilkossági késztetések is előfordulnak. Amfetamin-származékok fogyasztása esetén mindig fennáll a túladagolás és a halál lehetősége!